AIPC cere sanctiuni pentru KazMunaiGaz

Autor: Rares Jitianu 05.11.2009

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) cere Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa sanctioneze compania de stat kazaha KazMunaiGaz cu 5% din capitalul social pentru intarzierea lansarii ofertei publice de preluare pentru actiunile pe care nu le detine la Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR). De asemenea, AIPC cere comisiei sa sanctioneze si divizia de brokeraj a BRD-SocGen, intermediarul ofertei, pentru ca a ales un evaluator contestat in vedera stabilirii pretului de oferta.
Asociatia solicita de asemenea CNVM sa desemneze un evaluator independent pentru efectuarea unui raport de evaluare care sa contina ca metoda principala pe aceea a comparatiei cu multiplii platiti pe New York Stock Exchange pentru primii 3-5 emitenti in functie de capitalizarea bursiera din domeniile similare de activitate.
"Acest proces de evaluare dureaza maxim 10 zile si pretul astfel obtinut va fi comunicat ofertantului, care are la dispozitie 3 zile lucratoare sa stabileasca pretul final, nu mai mic decat acest pret dat de evaluator. CNVM va include in decizia de acceptare a ofertei, pe langa comisionul uzual, si costul realizarii raportului de evaluare", se arata intr-un raport emis de AIPC.