Oravita, primul caz de intarziere a platii dobanzilor la obligatiuni

Autor: Roxana Pricop 03.11.2009

Primaria Oravita este prima municipalitate care a intarziat cu plata dobanzii la un credit obligatar (obligatiuni) din ultimii ani, tragand astfel un prim semnal de alarma pentru investitorii in obligatiunile municipale.
Pe Bursa sunt listate 27 de emisiuni de obligatiuni emise de 16 municipalitati si consilii judetene, a caror valoare se ridica la 623 mil. lei (145 mil. euro).
Anul trecut, primaria Oravita s-a imprumutat cu 6 mil. lei (1,4 mil. euro) prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni, cu maturitate in anul 2027. Pana pe 23 octombrie, primaria trebuia sa achite dobanda in valoare de 464.400 lei aferenta celui de-al doilea cupon catre investitorii care detin obligatiuni Oravita (simbol bursier ORV27). Din cauza datoriilor neachitate in valoare de 170.000 de lei catre compania de utlitati Enel conturile primariei au fost blocate, punand astfel primaria in imposibilitatea de a-si achita obligatiile fata de investitori.
"Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului ne-a blocat conturile din cauza unei datorii neplatie de 170.000 de lei catre Enel. Am stabilit reesalonarea datoriei in sase rate astfel incat conturile sa poata fi deblocate. Imediat ce conturile vor fi deblocate vom plati dobanda", a spus Ion Goga, primarul orasului Oravita.