Buffett pariaza pe sectorul feroviar si face cea mai mare investitie a sa: miliardarul american preia Burlington Northern, pentru 26 miliarde dolari

Ziarul Financiar 03.11.2009

Miliardarul american Warren Buffett, prin intermediul fondului de investitii Berkshire Hathaway, va prelua participatia de 77,4% din cadrul companiei feroviare Burlington Northern Santa Fe, pentru 26 miliarde dolari, cea mai mare achizitie efectuata vreodata de omul de afaceri american.

Buffett a declarat ca sectorul feroviar este esential pentru cresterea economica din Statele Unite, acesta urmand a se dezvolta odata cu dezvoltarea natiunii, conform Reuters.

Pretul de 100 de dolari pe actiune este cu 31,5% peste cotatia actiunilor Burlington Northern la inchiderea tranzactiilor de luni si evalueaza compania la 34 de miliarde de dolari. Daca sunt incluse si datorii de zece miliarde de dolari, valoarea tranzactiei ajunge la 44 miliarde de dolari.

Conform miliardarului american, "circulatia bunurilor va creste in urmatorii 10, 20, 30 de ani". "Cred ca natiunea va prospera", a anuntat Buffett.

Burlington Northern opereaza peste 51.000 de kilometri de cale ferata si detine 6.700 de locomotive, conform site-ului companiei. Spre deosebire, lungimea caii ferate din romania ajunge la 17.000 de kilometri, din care sunt utilizate rute ce insumeaza doar 10.500 de kilometri. De asemenea, sunt in stare de functionare aproximativ 1.200 de locomotive electrice si 1.500 de locomotive diesel-electrice.