BULETIN DE STIRI / Calatoria lui Constantin Noica de la Paltinis la Stockholm

Autor: Pop Ioan 03.11.2009

ASB: continuitate inainte de toate
Dramaturgul si criticul literar Horia Garbea a obtinut un nou mandat de patru ani in functia de presedinte al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (ASB). Garbea a primit, la Adunarea Generala ASB, care a avut loc luni, 194 de voturi, in timp ce contracandidatii sai, Constantin Stan, Gelu Vlasin si Boris Marian, au obtinut 66, 19, respectiv 5 voturi. "Voi continua ce am inceput in ultimii patru ani", a declarat Horia Garbea pentru MEDIAFAX. "Nu voi face nici o reforma spectaculoasa. Voi incerca sa obtin pentru toti membrii Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti respectul necesar si demnitatea pe care statutul de scriitor le impune", a mai spus acesta. Asociatia Scriitorilor Bucuresti face parte din Uniunea Scriitorilor din Romania, are peste 1.200 de membri si este formata din sase sectii, in accord cu genul literar abordat: Poezie, Proza, Critica, Dramaturgie, Traduceri, Copii si Tineret.

JIMC anunta deja Primavara 2010
Jeunesses International Music Competition (afis, foto 2), cel mai prestigios concurs international de muzica clasica derulat in Romania, se pregateste pentru editia cu numarul 17. Intre 7 si 13 mai 2010, pianisti de toate nationalitatile, cu varste de pana la 30 ani, sunt invitati la Bucuresti sa concureze pentru premii de 10.000 de euro. Inscrierile sunt deschise pana la 1 martie 2010. Cei interesati pot afla mai multe informatii pe www.jmEvents.ro. Derulat anual din 1993, concursul include alternativ diferite discipline - pian, vioara, clarinet, flaut, compozitie. Tinerii muzicieni participa in cadrul a patru categorii de varsta - pana la 10 ani, 10 -14, 14-18 si categoria master a unui concurs international, 18 - 30 ani. Juriul este international. Depasind granitele unui concurs traditional de muzica clasica, evenimentul include master-classes conduse de specialisti internationali si prezinta concerte de muzica clasica pentru iubitorii genului din Romania.

In doi ani cat altii-n patru
Teatrul Metropolis din Bucuresti sarbatoreste doi ani de la infiintare in aceasta luna, cand isi va rasplati publicul cu cinci premiere, printre care "Sfarsit de partida" de Samuel Beckett, "Azilul de noapte" de Maxim Gorki si "Fantoma, dragostea mea!" de Noel Coward. Piesa "Sfarsit de partida", de Samuel Beckett, va fi pusa in scena la Metropolis de Alexandru Tocilescu. Limbajul beckettian transpus cu suplete de viziunea regizorala ordoneaza aceasta lume haotica, ii confera forme si proportii, instaureaza profunzime si, mai ales, il defineste pe om, singurul caruia ii permite sa-si gaseasca un loc si un inteles in acest univers a priori golit de sens. Regizat de Mircea Marin, spectacolul "Azilul de noapte", dupa Maxim Gorki, prezinta o reflectie asupra conditiei umane, transpusa cu umor, luciditate si emotie. Comedia "Fantoma, dragostea mea!", de Noel Coward, montata in exclusivitate la Teatrul Metropolis, in regia lui Serban Puiu, va avea, de asemenea, premiera in noiembrie. Programul de premiere ale lunii este completat de "Tarelkin", de A.V. Suhovo-Kobilin, o satira la adresa birocratiei si a sistemului politienesc, in regia lui Gelu Colceag, si de "Doctori, femei si alte intamplari", un spectacol de mare succes, cu o atmosfera a qui-pro-quo-urilor clasice ale dramaturgiei franceze, dupa piesa "Tailleur pour dames" de Georges Feydeau, in regia lui Emanuel Parvu. Teatrul Metropolis s-a lansat oficial pe 1 noiembrie 2007. Directorul institutiei este actorul George Ivascu, iar director onorific este Radu Beligan. In cei doi ani de existenta, Teatrul Metropolis a prezentat 30 de premiere, a gazduit alte 40 de evenimente si spectacole si a acumulat 11 participari la festivaluri si noua premii nationale.

Fonoteca de Aur in era digitalizarii
Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) a lansat oficial, duminica, 1 noiembrie, in ziua sarbatoririi celor 81 de ani ai Radio Romania, procesul de digitalizare a documentelor din Fonoteca de Aur, urmand ca in prima parte a anului 2010 sa inceapa procesul de digitalizare propriu-zis, care se va desfasura pe o perioada de 15 ani. Potrivit Mariei Toghina, presedintele-director general al SRR, "In urma procesului de digitalizare si a valorificarii patrimoniului cultural al Fonotecii Radio, publicul larg va putea avea acces la documente, inregistrari audio si manuscrise semnate de nume importante ale culturii romanesti din perioada interbelica si pana in prezent. Nicolae Iorga, Mircea Eliade, Tudor Arghezi, Nichita Stanescu, Eugen Lovinescu, Constantin Noica sunt numai cateva din numele sonore care vor prinde viata prin concepte editoriale moderne". Digitalizarea Fonotecii de Aur a Radioului Public presupune conversia a 130.000 de ore de materiale audio din arhiva Radio Romania. In urma digitalizarii, arhiva sonora a Radio Romania va fi ferita de uzura, stergere si utilizare defectuoasa. In plus, arhiva SRR va fi mai bine pastrata in format digital, va putea fi accesata rapid si va avea un back-up in situatii de dezastru. In arhiva SRR sunt pastrate documente incepand din anul 1925.

Mostenirea lui Ramiro Ortiz
La implinirea a 100 de ani de la lectia inaugurala a catedrei de italiana a Universitatii din Bucuresti, profesorul Ramiro Ortiz (1 iulie 1879, Chieti - 26 iulie 1974, Padova), primul titular al catedrei, a fost omagiat vineri, 30 octombrie, in cadrul unei manifestari organizate de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia. Ramiro Ortiz a fost, timp de 24 de ani, profesor la Universitatea din Bucuresti, unde a infiintat seminarul de limba si literatura italiana si revista "Roma" (1921-1933). Este considerat, totodata, parintele Institutului Italian de Cultura de la Bucuresti. Din 1933 si pana la finele vietii, a fost profesor la prestigioasa catedra de filologie romanica a Universitatii din Padova, unde, in 1937, a infiintat lectoratul de limba si literatura romana.
Pentru Ramiro Ortiz, Romania a fost a doua sa patrie. Pe de o parte, a promovat in mediul cultural, universitar si academic romanesc scriitori clasici si moderni italieni, iar, pe de alta parte, a dus o neobosita activitate pentru a face cunoscuta in Italia istoria si literatura romanilor. Despre personalitatea lui Ramiro Ortiz au vorbit prof. univ. dr. Doina Condrea Derer si Lorenzo Renzi. In cadrul manifestarii, a fost prezentat volumul Ramiro Ortiz - Nina Fa'on, "Carteggio/ Corespondenta", Editura Jurnalul Literar, Bucuresti, 2007. Corespondenta intre Ramiro Ortiz si discipola sa Nina Fa'on (5 august 1909, Ploiesti - 24 noiembrie 1974, Bucuresti) pune in evidenta episoade dramatice din viata si activitatea distinsului profesor.

Constantin Noica, in prim-plan la Stockholm
Cu ocazia aniversarii in acest an a 100 de ani de la nasterea filosofului Constantin Noica, Institutul Cultural Roman de la Stockholm a organizat aseara, 5 noiembrie, o discutie pe marginea vietii si operei acestuia. Invitati au fost filosoful roman Cristian Ciocan si profesorii universitari Hans Ruin si Marcia Sa Cavalcante Schuback, de la catedra de filosofie a Universitatii Sodertorn din Stockholm. Punctul central al discutiei l-a constituit volumul "Jurnalul de la Paltinis" al lui Gabriel Liiceanu. Cartea a aparut de curand la editura suedeza Dualis, in traducerea Asei Apelkvist si a Lilianei Donose Samuelsson, cu titlul "Dagbok fran Paltinis", beneficiind de sprijinul Centrului National al Cartii prin programul TPS. Pornind de la tema cartii, invitatii au dezbatut aspecte precum libertatea filosofiei si locul pe care il ocupa ideologiile in istoria unei tari. La Stockholm, Cristian Ciocan va sustine astazi si o prelegere la Universitatea Sodertorn, in cadrul careia le va vorbi studentilor despre influenta lui Martin Heidegger asupra filosofiei lui Constantin Noica.

Salonul Literar Dragosloveni va asteapta
Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Vrancea si Fundatia Culturala "Miorita" organizeaza, in zilele de 12 si 13 decembrie, a XXXVI-a editie a SALONULUI LITERAR DRAGOSLOVENI. In program: colocvii - lansari de carte - concurs. Tema Salonului din acest an: "Autoritatea criticii in literatura romana actuala". Cei interesati vor confirma participarea prin trimiterea de referate la tema de mai sus. Pentru concurs, autorii, membri sau nemembri ai USR, vor trimite trei exemplare din volumele editate in anul 2009, pe adresa: Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu Vrancea, strada N. Titulescu nr. 1, Focsani, cod. 620018. Relatii suplimentare la tel. 0237.226.201.

Intelectualii si soarta Europei: un colocviu-eveniment
La 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier, filosofii Horia-Roman Patapievici si Ciprian Mihali participa, alaturi de alte 20 de personalitati europene, la un colocviu de anvergura despre rolul intelectualilor in soarta Europei, desfasurat la Paris intre 6 si 7 noiembrie. La propunerea Institutului Cultural Roman din capitala franceza, intelectualii Europei de Est si de Vest se intilnesc in cadrul acestui colocviu gazduit de Institutul Goethe si de Senatul Frantei. "L'Intellectuel public en Europe, 1989-2009" invita la o reflectie comuna asupra rolului intelectualilor in spatiul public in ultimii 20 de ani, bulversati de schimbari radicale, de la caderea Cortinei de Fier, pina la reasezarea Europei prin largirea UE. Alaturi de Horia-Roman Patapievici si Ciprian Mihali, la colocviu participa intelectuali de renume din Franta, printre care Alain Finkielkraut, Dani'le Sallenave, Tzvetan Todorov, Jacques Rupnik, Antonin Liehm; din Germania - Jens Reich, din Polonia - Georges Mink si Ireneus Krzeminski, din Ungaria - Gyorgi Konrad si Gaspar Miklos Tamas. Cehia e reprezentata de Tomas Sedlacek, Slovenia de Boris Pahor si Boris Novak, iar Croatia de Predrag Matvejevic si Peter Selam. Colocviul «L'Intellectuel public en Europe 1989-2009», initiat de ICR Paris, e organizat impreuna cu Goethe Institut, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Institut Ungar, Institutul Slovac, Ambasada Sloveniei si Ambasada Croatiei din Paris.

S-a constituit Filiala Regionala Craiova a SRF
Sambata, 31 octombrie, a avut loc la Casa Universitarilor din Craiova sedinta de constituire a Filialei Regionale Craiova a Societatii Romane de Filosofie (SRF). Membrii fondatori ai Filialei sunt: Ionel Buse (presedinte ales), Catalin Stanciulescu (secretar), Vasile Salan, Ioan Lascu, Adriana Neacsu, Ion Hirghidus, Gilbert Danciu, Crina Badea, Ion Militaru, Alin Dumitru Negomireanu, Horia Dulvac, Aurelia Hirghidus, Ciprian Dirjean, Ion Munteanu, Marian Buse, Lazar Popescu, Nicolae Coande, Stefan Ceapraz, Lorena Stuparu, Adrian Nita, Cezar Jean Rosu. Asociatie profesionala nonprofit, Filiala Craiova a SRF promoveaza invatamantul si cercetarea, cultura umanista in genere, colaborand cu asociatii similare din tara si strainatate, organizeaza conferinte, seminarii, mese rotunde, colocvii, lansari de carte etc. (Nicolae Coande)

Nimb de Roua romano-roman
Miercuri, 4 noiembrie, a avut loc la Accademia di Romania din Roma lansarea volumului "Il Nimbo di Rugiada/ Nimbul de Rou"", volum format dintr-o selectie de poezii de Grigore Vieru. Acestea sunt traduse in limba italian" de Valentina Corcodel, Tatiana Ciobanu si Claudia Lupascu, editia fiind ingrijit" de Francesco Baldassi, apreciat poet italian. Volumul a fost publicat in 2009 in Republica Moldova de editorul Ana Manole, iar ideea de a traduce din opera lui Grigore Vieru s-a n"scut in ianuarie 2009, imediat dup" moartea tragic" a poetului. Grigore Vieru (1935-2009) este unul dintre exponentii cei mai importanti ai literaturii romane din Republica Moldova. Autor de poezii, proze, cantece, aforisme, interviuri, Grigore Vieru r"mane in memoria tuturor drept unul dintre intelectualii cei mai intens dedicati cauzei recuper"rii spiritualit"tii romane in Basarabia.


Tompa Gabor la Bienela de la Budapesta
Timp de doua saptamani, Budapesta a gazduit cea de a doua editie a Festivalului Cultural al Maghiarilor de peste Hotare, manifestare bienala care are ca obiectiv prezentarea unei imagini la zi a culturii maghiare contemporane in viziunea artistilor maghiari din diferite tari, precum si afirmarea unor talente tinere si realizarea unor noi productii. Bienala, organizata de Fundatia «Egtajak Iroda», s-a dorit a fi un festival al tuturor artelor, ea reunind atat teatrul, muzica si dansul, cat si filmul, literatura, artele plastice. Programul Bienalei a inclus peste 40 de programe, de cele mai diferite structuri. Intre acestea, s-au numarat si spectacolul Trei surori de Cehov, montat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca de regizorul Tompa Gabor, precum si Viata orfana, in interpretarea lui Agnes Kakuts, de la acelasi teatru. (Radu Constantinescu)


Die Presse dedica o pagina unor designeri romani
Reputatul cotidian austriac Die Presse (325.000 de cititori) dedica o intreaga pagina designerilor romani Ovidiu Hrin si Stefan Lucut, in editia de duminica, 1 noiembrie 2009. Cei doi artisti vizuali din Timisoara au participat cu sprijinul ICR Viena la cel mai important eveniment din calendarul designului austriac contemporan, Vienna Design Week, desfasurat intre 1 si 11 octombrie 2009. Cei doi designeri au lucrat timp de doua zile in situ, in cadrul sectiunii Vienna Design Week Laboratory, in perioada 7-8 octombrie 2009, raspunzand invitatiei personale a curatorului editiei din acest an, Erwin Bauer, cel mai important nume al designului grafic austriac contemporan, castigator recent al Premiului "Austriacul anului" la categoria industrii creative.