Seful Erste: Acoperim neperformantele din profitul operational

Autor: Ciprian Botea 03.11.2009

Perioada cea mai dificila a crizei a trecut, dar acest lucru nu inseamna ca situatia se va imbunatati semnificativ in perioada urmatoare, in conditiile in care somajul din Europa de Est va continua sa creasca, punand si mai multa presiune asupra portofoliilor de credite ale bancilor, apreciaza Andreas Treichl, CEO al Erste Group, actionarul majoritar al BCR.
"Am inregistrat trei trimestre consecutive de rezultate pozitive si credem ca indiferent de cat va dura aceasta criza - si noi consideram ca ceea ce a fost mai rau a trecut, dar asta nu inseamna ca lucrurile se indreapta deja spre mai bine - modelul nostru de business este capabil sa contracareze orice dificultate in conditiile in care avem o baza foarte larga de depozite si pentru ca ne finantam toate creditele comerciale din aceste depozite", a declarat Treichl intr-un interviu pentru canalul CNBS.
Seful Erste recunoaste ca banca pe care o conduce se confrunta cu presiuni din ce in ce mai mari pe partea creditelor neperformante, ceea ce a generat o explozie a cheltuielilor cu provizioanele, dar spune ca institutia inregistreaza in continuare un venit operational care ii permite sa acopere aceste costuri si sa obtina si profit pentru actionari. Erste a obtinut un profit net de 720 mil. euro la noua luni, in scadere cu 16% fata de perioada similara din 2008. "Profitul nostru operational poate acoperi costurile mai mari cu provizioanele de risc si credem ca daca vom continua sa avem asemenea rezultate, in 2010 vom aduce profituri importante actionarilor", a spus Treichl.
Treichl admite ca piata de creditare din Europa Centrala si de Est, unde banca pe care o conduce are o expunere foarte mare, a accelerat poate prea rapid in ultimii ani, dar spune ca acest lucru era normal in conditiile in care s-a pornit de la o baza foarte joasa.
"Ponderea creditelor acordate populatiei in PIB este de 23-24% in Cehia si sub 20% in Romania. Uitati-va la Statele Unite, unde procentul este de 100%. Vorbim, asadar, de o poveste complet diferita", a spus Treichl. In Romania, soldul creditelor acordate gospodariilor poulatiei era de 23 mil. euro la sfarsitul lunii septembrie, la un PIB estimat pentru 2009 la 110 mld. euro, potrivit datelor BNR.
Treichel spune ca in ciuda tuturor criticilor aduse creditarii agresive in valuta, este clar ca bancile din regiune se confrunta cu cele mai mari probleme in cazul portofoliilor de credite in monede locale. In Romania, de exemplu, rata restantelor la creditele in lei acordate populatiei depaseste 2% din soldul total al imprumuturilor, fiind de doua ori peste rata consemnata in cazul creditelor in valuta.
Erste Group sustine in aceasta perioada o campanie de promovare a investitiilor in Europa Centrala si de Est prin interviuri cu oameni de afaceri si spoturi publicitare difuzate pe canalul tv de business CNBC. Proiectul se deruleaza in contextul in care Erste incearca sa obtina in urmatoarele doua saptamani cel putin 1,6 mld. euro de pe Bursa pentru consolidarea capitalului.