Liberalii despre un guvern PD-L-PNL: “Basescu vinde pielea ursului din padure”

Autor: Iulian Anghel 02.11.2009

Propunerea presedintelui Traian Basescu pentru un guvern PD-L-PNL, dupa alegeri, este catalogata drept o gluma de liberali: "Basescu sa se intoarca pe mare, sa nu mai vanda pielea ursului din padure".
De cateva zile presedintele Traian Basescu face predictii privind modul in care va arata guvernul dupa alegeri, in conditiile in care datele arata ca votul pe care Parlamentul il va da maine pentru echipa propusa de Lucian Croitoru va fi unul negativ.
Ieri, intr-un interviu publicat in "Ziarul de Iasi", Traian Basescu a sustinut ca optiunea sa este sa formeze un Guvern de dreapta PD-L-PNL, precum in 2004, dar fara ca liberalii sa emita pretentii asupra postului de premier.

Din nou despre un guvern de dreapta
In 2004, dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Alianta PNL-PD, Basescu l-a desemnat premier pe Calin Popescu-Tariceanu care a ramas in fruntea guvernului vreme de patru ani, desi, intre timp, i-a exclus pe democrati de la guvernare.
Unul dintre cei mai importanti lideri ai PD-L, Vasile Blaga, a sustinut si el ca democrat-liberalii si-au dorit la finele alegerilor legislative de anul trecut un guvern impreuna cu liberalii, dar ca Popescu-Tariceanu a refuzat.
Liberalii au pretins atunci sa conduca guvernul, un lucru refuzat de democrat-liberali care, ulterior, au format majoritatea de guvernare cu PSD.
Semnale transmise liberalilor au venit si din partea unui alt lider important al democrat-liberalilor, Radu Berceanu. Potrivit acestuia, varianta unui Guvern PD-L-PNL a existat si anul trecut, pe vremea aceasta: "Din pacate nu s-a materializat. Sigur, catre PNL si UDMR se indreapta primele noastre optiuni, din motive ideologice, arhicunoscute si foarte vechi, dar aici trebuie din ambele parti sa existe o dorinta, ceea ce anul trecut si pana azi nu a existat".
Pentru a putea decide in privinta formarii unui guvern dupa alegeri, presedintele Traian Basescu trebuie sa si castige aceste alegeri.
Or, acum, exista in Parlament o alta majoritate (PSD, PNL, UDMR) care este decisa sa blocheze initiativele presedintelui si ale PD-L, iar una dintre acestea este chiar sustinerea pentru Lucian Croitoru pentru fotoliul de premier.
Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a sustinut ieri ca partidul sau il someaza pe Traian Basescu sa ii retraga mandatul lui Lucian Croitoru si sa-l nominalizeze pe Klaus Iohannis pentru functia de premier.
"Repetam mesajul pe care i l-am transmis presedintelui Basescu. Criza politica este creatia PD-L si a PSD, creatia lui Traian Basescu si a lui Mircea Geoana, care dupa principiul ca doua maini nu incap in acelasi buzunar, nu au fost capabili sa se inteleaga astfel incat sa asigure existenta unui guvern legitim intr-o perioada de criza economica, sociala si institutionala grava. Am venit cu o solutie care la ora actuala este sprijinita de o majoritate parlamentara de aproape 70%, si anume solutia nominalizarii lui Klaus Iohannis in functia de premier, si din nou il somam pe presedintele Basescu sa-i retraga din nou mandatul lui Lucian Croitoru si sa-l nominalizeze pe Iohannis pentru functia de premier", a sustinut Orban.
Deputatul liberal a mentionat ca printr-un astfel de gest "s-ar pune imediat capat crizei politice".
Potrivit lui Orban, liberalii vor vota miercuri la vedere (votul este, teoretic, secret, cu bile), pentru a nu exista dubii in privinta optiunii lor.
De asemenea, Orban a sustinut ca, in privinta propunerii sefului statului privind guvernarea post alegeri a PD-L si PNL, acesta vinde "pielea ursului din padure".
"Traian Basescu sa nu vanda pielea ursului din padure. Dupa alegerile prezidentiale PNL are un program de guvernare, de relansare economica, de reducere a taxelor si impozitelor, de stimulare a investitiilor si de creare de locuri de munca. Acest program de guvernare va fi baza oricarei negocieri cu orice formatiune politica in vederea constituirii unui guvern", a conchis Orban.

PSD: "Basescu va deveni istorie in 6 decembrie"
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat, comentand optiunea sefului statului, pentru un Guvern de dreapta format din PD-L si PNL, dar fara premier liberal, ca nu il intereseaza afirmatiile lui Traian Basescu, intrucat, pe 6 decembrie, acesta va deveni istorie.
"Nu ma intereseaza ce spune domnul Basescu. Domnul Basescu, in 6 decembrie, devine istorie, asa ca nu ma intereseaza", a spus Geoana.