Raiffeisen estimeaza profit de 242 mil. lei la BRD in T3

Autor: Andrei Chirileasa 28.10.2009

Analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment (RCI) au majorat estimarile de profit pentru BRD-SocGen (BRD), mizand pe o crestere a marjei de dobanda neta (diferenta dintre dobanda activa - perceputa la credite - si dobanda pasiva - platita la depozite) in trimestrul al treilea.

"Ne asteptam ca BRD sa raporteze in continuare o imbunatatire a marjei de dobanda la nivel trimestrial, la 3,52% fata de 3,22% in trimestrul al doilea. Pe de alta parte, cresterea veniturilor nete din dobanzi va fi limitata de stagnarea activelor", sustin analistii RCI. Acestia mai mizeaza pe un raport costuri/venituri de 42,9% si nu se asteapta la o crestere semnificativa a provizioanelor, in ciuda cresterii creditelor neperformante.

"Profitul net ar trebui sa se situeze la 242 mil. lei, in scadere cu 19% fata de trimestrul al treilea al anului trecut", se arata in raport.

BRD a inregistrat in trimestrul al treilea din 2008 un profit net record de 524 mil. lei, insa o parte semnificativa a provenit din vanzarea participatiei de 25% de la Asiban. Profitul net din exploatare a fost de 299 mil. lei.

Analistii Raiffeisen estimeaza ca BRD va raporta pe 2009 un profit net de 920 mil. lei, in crestere cu 11% fata de vechea estimare, de 823 mil. lei. Tinta de profit pentru 2010 a fost majorata la 954 mil. lei, iar pentru 2011 la 1,142 mld. lei.

Pe baza noului scenariu, Raiffeisen si-a majorat tinta de pret pentru titlurile BRD de la 11,2 lei la 13,4 lei si si-a modificat recomandarea din reducerea expunerii (reduce) in pastrare (hold). Actiunile BRD pierdeau ieri 4%, cu o ora inainte de inchiderea sedintei, tranzactionandu-se la 11,9 lei. Capitalizarea bancii este de 1,93 mld. euro. "Desi din punct de vedere fundamental evaluarea din piata este la limita, sfatuim investitorii sa profite de momentul care ar putea fi declansat de rezultatele pe trimestrul trei", spun analistii Raiffeisen.

BRD isi publica rezultatele la noua luni la inceputul saptamanii viitoare, pe 2 noiembrie.