Inginerii bat economistii ca numar in topul celor mai importanti 1.000 de oameni din business

Autor: Alina Pahoncia 27.10.2009

Aproape 300 din cei mai importanti 1.000 de oameni din businessul romanesc sunt absolventi de inginerie, in timp ce 280 au terminat studii in domeniul economic, potrivit celei de-a doua editii a anuarului "Who's Who in Business - Cei mai importanti 1.000 de oameni din business", care apare astazi pe piata.



Mai bine de 99% din cei mai importanti 1.000 de oameni din businessul romanesc au absolvit cel putin o facultate, iar 15% au absolvit un program de MBA sau Executive MBA, arata anuarul "Who's Who in Business".

Procentul este in crestere cu 4% fata de anul trecut, cand doar 11% din executivi erau absolventi ai unui program de master de business.

"Un (E)MBA reprezinta un pasaport in lumea de business, care deschide o serie de oportunitati, in special in cazul absolventilor care si-au clarificat destinatia, adica asteptarile si obiectivele inca dinainte de a aplica pentru un astfel de program. Cu alte cuvinte, iti stabilesti obiectivele profesionale si personale, analizezi modalitatile de a le atinge, iar una din caile posibile este, adesea, parcurgerea unui program de (E)MBA", spune Bianca Ioan, director de marketing al programului de EMBA al ASEBUSS, unul din cele mai vechi de pe piata.

Cei mai multi absolventi de MBA se regasesc in zona serviciilor financiare, a avocaturii sau a consultantei. La polul opus se situeaza domenii ca sectorul imobiliar, constructiile sau industria auto, unde numarul angajatilor de top care au in CV o diploma de MBA sau EMBA este, in general, mai redus.

In total, aproximativ 3.000 de manageri romani au absolvit programe de MBA sau EMBA oferite pe plan local.

Peste 220 de executivi din cei 1.000 prezentati in anuar sunt expati. Numarul managerilor straini este in scadere in ultimii ani, pe masura ce companiile au inceput sa aduca romani la conducerea businessurilor.

10% si-au schimbat jobul sau au fost promovati

Aproximativ 100 de manageri din randul celor 1.000 cei mai importanti din businessul local au fost promovati sau si-au schimbat locul de munca in cel mai dificil an pentru businessul romanesc. In total, businessuri cumulate de peste 15 mld. euro au sefi noi in acest an. Doar 14% din executivii de top sunt femei, procentul fiind in stagnare fata de anul trecut. Cele mai multe femei executiv se regasesc in domeniul serviciilor financiare (31) si in zona serviciilor profesionale (24), care grupeaza manageri din companii de consultanta, case de avocatura, firme de recrutare. Domeniile dominate clar de executivi barbati sunt industria, constructiile si real estate-ul si energia.

Prezenta femeilor in companiile de top prezente pe piata locala nu difera cu mult de situatia din alte tari europene sau din SUA. Astfel, potrivit unui studiu al Tuck Business School, jumatate din cele mai mari 1.000 de companii americane nu au deloc femei in echipele de senior management.

Pe continentul european, femeile ocupa aproximativ 9% din pozitiile executive in organizatii. Pe primele locuri in ceea ce priveste prezenta femeilor executiv se afla companiile din Norvegia (28,8%), Suedia (22,8%) si Finlanda (20%).

Media de varsta a celor 1.000 de manageri este de 40 de ani, cu mentiunea ca schimbarile operate in ultimul an de companii la nivelul echipelor de management au insemnat recrutarea de manageri mai tineri, ceea ce se traduce intr-o tendinta de intinerire a clasei de business, dar care nu se vede inca la nivel statistic.

Sergiu Biris, 26 de ani, proprietarul site-ului de continut video Trilulilu bazat pe modelul YouTube, ramane cel mai tanar manager din Who's Who in Business, iar cel mai in varsta este Josef Goschy, 78 de ani, proprietarul si managerul Unita Turism, cel care a infiintat Unita Asigurari, prima companie privata de asigurari din Romania.

Anuarul "Who's Who in Business - Cei mai importanti oameni din business" este prima initiativa de acest tip din presa de business si prezinta pentru al doilea an consecutiv 1.000 de manageri de top si intreprinzatori din 22 de sectoare de activitate.

Cei mai importanti 1.000 de oameni din business, in cifre

22 % din executivi sunt expati

100 de manageri au fost promovati sau si-au schimbat jobul in ultimul an

40 de ani este media de varsta a celor mai importanti 1.000 de executivi din economie

14 % din executivii de top sunt femei, cu prezenta mai puternica in consultanta, HR si avocatura

26 de ani are cel mai tanar manager si conduce un business in IT

78 de ani are cel mai in varsta executiv si conduce o afacere in turism

15 % au absolvit un program de MBA sau Executive MBA

300 de manageri au absolvit facultati cu profil tehnic

280 de executivi din cei mai importanti 1.000 au studii economice