Principalele puncte si diferentele intre programele economice ale candidatilor la presedintie

Ziarul Financiar 28.10.2009

Principalii candidati la alegerile prezidentiale din 22 noiembrie si sase decembrie au intrat in forta in campanie sprijiniti de programe care pot indica ce tendinte vor imprima ei administratiei viitoare. Sigur, mandatul unui presedinte este restrans la anumite atributii, dar nu se poate nesocoti faptul ca el - mai ales in conditiile in care suntem - va numi cu siguranta, dupa aceste alegeri, premierul care isi va alcatui apoi o majoritate de guvernare.

Dincolo de constrangerile pe care situatia economica si acordul de imprumut cu institutiile financiare internationale le impun, se observa in programele economice ale candidatilor diferente majore.

Mircea Geoana spune ca vremea cotei unice a apus si sugereaza revenirea la cota progresiva. In acord cu tendintele de stanga, el cere majorarea unor taxe pentru veniturile mari. Traian Basescu nu are in program un capitol legat de fiscalitate, dar din declaratiile sale stim ca doreste mentinerea cotei unice si ar accepta majorarea TVA in caz de necesitate. Programul lui Crin Antonescu cere reducerea cotei unice si a TVA, in acord cu principiile liberale.

Chiar daca se poate obiecta ca problema taxarii nu este de competenta sefului statului, ci a guvernului, fara discutie un prim-ministru desemnat de viitorul presedinte va tine seama de obiectiile acestuia.

Pentru mai multe detalii click aici.