Operatorii cinematografelor IMAX mizeaza pe spectatorii elevi care vor sa invete din documentare

Autor: Adriana Rosoga 26.10.2009

Operatorul de cinematografe Cinema City International care va deschide pe 20 noiembrie primul IMAX de pe piata locala in mall-ul AFI Cotroceni din Capitala mizeaza pe spectatori din randul scolarilor pentru filmele documentare pe care le va rula pe ecran.

"Filmele clasice IMAX sunt in general documentare, care au o durata de 35-40 de minute si care vin cu un pachet educational atasat pentru profesori. In tarile unde Cinema City opereaza IMAX-uri spectatorii principali sunt grupuri de scolari, copii din after school-uri, dar si tinerii. Suntem in discutii cu Ministerul Educatiei si incercam sa vedem ce documentare se preteaza mai bine pe ceea ce se studiaza in curicula scolara", spune Corina Gonteanu, directorul de marketing al Cinema City Romania.

Primele doua documentare care vor fi proiectate in sala IMAX sunt "T-Rex: Inapoi in cretacic" si "Lumea din adancuri". Pe langa documentare, pe IMAX vor fi proiectate si filme de la Hollywood. "Transformarea unui film din formatul in care s-a filmat in format IMAX costa intre 1 si 5 milioane de euro. Costurile sunt suportate de studiourile de film si cota-parte de cinematograf, iar un film nou vine o data la doua luni", precizeaza Gonteanu.

Sala IMAX are o capacitate de 398 de locuri, iar sistemul de proiectie a costat 2-2,5 mil. euro. Megaplexul, care inseamna un ansamblu de peste 11 sali de cinema, din care face parte IMAX-ul, va cuprinde 17 sali de cinema si trei sali VIP, capacitatea totala fiind de 4.300 de locuri.

Reteaua Cinema City International cuprinde in Romania 36 de sali de cinema in cinci multiplexuri in Iasi, Bacau, Timisoara, Cluj si Pitesti. Operatorul a deschis primul multiplex in Romania in 2007, iar anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de circa 3,2 mil. euro. Investitiile totale pe piata locala ajung la circa 20 mil. de euro.

Printre operatorii de cinematografe din Romania se numara compania Hollywood Multiplex Operations care are sali zece sali in Bucuresti Mall, cinci in Lotus Mall din Oradea si una la CinemaPro, compania britanica The Light care a deschis un cinematograf in mallul Liberty Center din Bucuresti cu o investitie de 6 mil. euro, operatorul grec de cinematografe Odeon, care a investit 20 mil. euro in opt sali de cinema deschise in centrul comercial Polus Center, din Cluj sau Movieplex Italia care detine cinematografele Movieplex.

4.300 de locuri noi in sali de cinema

Sala IMAX are o capacitate de 398 de locuri, iar sistemul de proiectie a costat 2-2,5 mil. euro. Megaplexul, care inseamna un ansamblu de peste 11 sali de cinema, din care face parte IMAX-ul va cuprinde 17 sali de cinema si trei sali VIP, capacitatea totala fiind de 4.300 de locuri.