Cel mai mic cip din lume are deja un inlocuitor la orizont

Ziarul Financiar 24.10.2009

In acest an, industria cipurilor se pregateste sa inceapa tranzitia de la o generatie de microprocesoare bazate pe tranzistori de dimensiune minima de 45 de nanometri (parul uman are o grosime de circa 80.000 de nanometri) la cei de 32 de nanometri - pasul urmator in microcosmos. Dar sfarsitul acestei calatorii s-ar putea sa fie aproape.

Daca va uitati indestul prin microscopul electronic din laboratorul din Yorktown Heights , New York , in care lucreaza Frances Ross, e posibil sa vi se para ca Ross, specialist in stiinta materialelor, este de fapt o fermiera intr-o lume liliputana a siliciului.

Ross, cercetator la IBM, are grija de o recolta de nanofire de siliciu in forma de ciuperca care ar putea deveni intr-o buna zi componenta de baza pentru un nou tip de aparate electronice. Nanofirele sunt doar un exemplu, desi unul dintre cele mai promitatoare, al transformarii care are loc acum in stiintele materialelor, in timp ce cercetatorii incearca sa creeze urmatoarea generatie de comutatoare mai mici, mai rapide si mai puternice decat tranzistorii de astazi.

Cititi mai multe pe www.businessmagazin.ro