PwC: Au fost cresteri salariale, doar pentru a acoperi inflatia

Autor: Adelina Mihai 22.10.2009

27% din anagajatorii chestionati de PwC cred ca numarul de angajati va scadea la finele primului trimestru din 2010, iar 22% spun ca vor face concedieri in aceeasi perioada.



Peste jumatate (58%) din angajatorii prezenti pe piata locala au acordat cresteri salariale in 2009, in vreme ce o treime (32%) au mentinut aceleasi nivel salarial din 2008, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Doar 11% din companii au scazut salarile angajatilor in acest an. "In conditiile unei rate a inflatiei de 7- 8%, majoritatea cresterilor salariale au fost intre 5 si 9%, ceea ce inseamna ca nu s-a realizat o crestere salariala reala, ci o compensare a nivelului inflatiei", sustine Ruxandra Stoian, partener al PwC Romania si director servicii de consultanta in resurse umane, prezenta la "Conferinta de parteneriat strategic cu mediul de afaceri", organizata de HR Club, asociatia profesionistilor in resurse umane din Romania. Stoian a mai precizat ca si anul viitor, cresterile salariale vor fi mai moderate decat in 2008, in sensul compensarii partiale a ratei inflatiei.

"Nu mai putem vorbi de cresteri salariale uniforme, ci de scenarii foarte specifice, in care unele companii combina masuri de reducere a numarului de angajati cu cresteri salariale pentru angajatii ramasi, iar altele vor face angajari, pastrand acelasi nivel salarial din 2008. Bonusurile vor fi in mod sigur mai mici decat in anii trecuti, pentru ca toate companiile vor recompensa angajatii atat pentru performanta individuala, dar si pentru performanta companiei" , adauga Stoian.

Studiul mai arata ca aproape 40% din companiile romanesti sunt optimiste cu privire la evolutia numarului de angajati in urmatoarele sase luni, in sensul ca urmeaza sa mentina acelasi nivel din 2008. Totusi, 27% din anagajatorii chestionati cred ca numarul de angajati va scadea la finele primului trimestru din 2010, iar 22% spun ca vor face concedieri in aceeasi perioada.

"In general, in domeniul IT&C si automotive se vor face angajari, desi se poate observa ca industria din Romania a avut un inceput al anului destul de dificil, cu concedieri si modificari de programe de lucru pentru angajati", explica Stoian.

Cele mai putine concedieri vor fi efectuate anul viitor in sectorul farmaceutic, numai 10% din companiile locale care activeaza in acest sector sustinand ca intentioneaza sa renunte la o parte din personal.

La nivel regional, majoritatea angajatorilor (42%) care au participat la studiu considera ca numarul de angajati va ramane stabil pana in prima parte a anului viitor, iar aproape 27% spun ca acesta va scadea. Cercetarea PwC, realizata in luna septembrie, a luat in considerare un esantion de 600 de companii din Europa Centrala si de Est, dintre care 180 au fost companii multinationale si romanesti prezente pe piata locala.