“Indiferent de cine va castiga la Bucuresti, ramanem prieteni”

Autori: Doina Anghel , Magraon Andreea 23.10.2009

Cea mai importanta oficialitate americana care viziteaza Romania dupa instalarea noii administratii Obama, vicepresedintele Joe Biden, a dat ieri asigurari ca indiferent de cine va castiga alegerile prezidentiale, SUA vor sprijini Romania.



Biden a fost primit ieri dimineata la Palatul Cotroceni de presedintele Traian Basescu, apoi a mers la Palatul Victoria pentru discutii cu premierul interimar Emil Boc. Vicepresedintele american a tinut un discurs despre politica SUA in Europa Centrala si de Est la Biblioteca Centrala Universitara ca dupa amiaza sa se intalneasca la resedinta ambasadorului SUA cu liderul PSD Mircea Geoana si liderul PNL Crin Antonescu.

Intalnirea lui Biden cu cei doi politicieni angajati in cursa prezidentiala a fost interpretata in cercurile de la Bucuresti ca un semnal ca SUA nu au favoriti in alegerile din Romania.

"Indiferent de cine va castiga alegerile, SUA vor sprijini Romania", a fost mesajul transmis de Biden.

"Vreau sa urez intregului popor roman noroc in aceste alegeri, va invidiez ca la dumneavoastra campania dureaza doar 30 de zile, ale noastre sunt mult mai lungi", a spus Biden.

El a tinut sa precizeze ca discutia cu presedintele Basescu a fost eficienta si directa.

Biden a tinut sa remarce si faptul ca ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark H. Gitenstein, ii este prieten intim.

"Pot sa spun ca ne-am crescut impreuna copiii. El este 'urechile mele' aici si va rog sa nu profitati prea mult de prietenia mea cu el", a spus Biden.

Biden, care a ajuns miercuri seara la Bucuresti, si-a petrecut noaptea la resedinta ambasadorului, in vreme ce stafful sau a innoptat la Radisson. El a mai fost la Bucuresti in urma cu 10 ani si spune ca lucrurile au progresat enorm. "Este una din cele mai frumoase tari din lume", a afirmat Biden.

Basescu vrea mai multe investitii americane

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe de alta parte, ca a abordat in discutia cu Biden, "prima vizita la nivel inalt de la instalarea noii administratii la Casa Alba", necesitatea cresterii investitiilor americane in Romania.

"Din punctul nostru de vedere, nimic nu s-a schimbat in relatia cu SUA", a spus Basescu in acest context. El a declarat, de asemenea, ca s-a discutat despre terminalul de gaze lichefiate de la Constanta, concluzionandu-se ca acesta ramane un proiect comun al celor doua parti. Basescu a mentionat ca s-a discutat si despre proiectul PEOP.

Miza vizitei oficialului american in Romania

Biden, i-a laudat ieri, la Palatul Cotroceni, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, pe militarii romani din teatrele de operatiuni, afirmand ca toti ar trebui sa fie mandri de ei.

"Militarii nostri lupta impreuna in Afganistan, in Irak, in zona balcanica de vest. Eu vreau sa spun poporului roman cat de recunoscatori suntem noi, poporul american, presedintele Obama si cu mine, pentru efortul depus de militarii romani. Militarii dumneavoastra sunt extraordinari, lupta neconditionat", a declarat Joe Biden. Traian Basescu a mentionat ca ofiterii romani sunt singurii straini care au in subordonare militari americani in teatrele de operatii.

"Asta se intampla in Afganistan si asta arata cat de departe au putut sa ajunga relatiile intre cele doua tari. Este prima oara cand s-a intamplat asa ceva", a precizat presedintele Basescu. Seful statului roman a subliniat insa ca participarea Romaniei la misiunile din Afghanistan presupune si costuri foarte mari, mai multi militari romani fiind victime ale razboiului din Afghanistan.

De altfel, potrivit fostului ministru de externe Adrian Cioroianu, miza vizitei lui Biden o reprezinta nu numai asigurarile ca Romania va fi protejata in ciuda renuntarii la scutul antiracheta, ci si faptul ca SUA ar putea cere oficialilor de la Bucuresti suplimentarea trupelor din Afganistan in contextul unor gesturi similare din partea americanilor si a britanicilor.

"Nu ar trebui sa ne mire convocarea unui CSAT pe aceasta tema in urmatoarele saptamani", a afirmat Cioroianu.

Scutul antiracheta sau relatia cu Moscova?

Biden a subliniat atat in declaratiile dupa intalnirea cu Basescu, dar si in discursul de la Biblioteca Centrala Universitara ca Romania va fi protejata de noul sistem de aparare antiracheta, anuntat de administratia Obama, dupa ce presedintele american a renuntat la construirea in Cehia si Polonia a scutului propus de presedintele George W. Bush.

Este insa scutul antiracheta cea mai importanta tema de pe agenda lui Biden? Nu neaparat, la fel de importante sunt si prezentarea agendei SUA in ceea ce priveste relatiile cu Moscova, spun fostii ministri de externe Teodor Melescanu si Adrian Cioroianu.

"Democratii americani au fost mereu mai deschisi catre dialogul cu Moscova, iar vizita are rolul de a expune noua viziune de politica externa a administratiei Obama", a spus Melescanu. Cioroianu interpreteaza vizita lui Biden si in nota "influentei" pe care americanii vor sa o pastreze in Europa Centrala. "Este o asa-numita vizita terapeutica. Nu uitati ca presedintele Medvedev tocmai a fost in Serbia. Vizita presedintelui rus a coincis cu turneul lui Biden in Europa Centrala si de Est. Cand presedintele Obama a fost la Moscova in iulie, secretarul de stat Hillary Clinton a mers aproape imediat in Ucraina, pentru a-l asigura pe Iuscenko de sprijinul americanilor", spune si Adrian Cioroianu.

Romania a dezvoltat un model de leadership demn de urmat

"Se spune ca nu ne mai intereseaza aceasta zona si ca ne concentram asupra altor zone. Ceea ce se intampla de fapt este ca acum nu ne mai gandim la ce putem face pentru Europa Centrala, ci la ce putem face impreuna", a declarat Joe Biden in discursul de la Biblioteca Centrala Universitara.

El a argumentat ca "este vremea Europei Centrale", care a dat exemplu in ultimii 20 de ani ca poate dezvolta un model de leadership demn de urmat. Potrivit vicepresedintelui american, Romania este un model de leadership pe care il putem exporta Moldovei, Georgiei, Azerbaidjanului sau Armeniei. "Este timpul vostru sa conduceti (É) Parteneriatul Estic (proiect dezvoltat de UE, care are in vedere colaborarea cu statele vecine din Est) este una din aceste ocazii", a declarat Biden.

Ce le-a transmis Biden romanilor

Multumesc romanilor ca mi-au facut o imagine asa de buna. Eu am fost primul care am pledat pentru ca Romania sa intre in NATO si uite ce destept am fost.

Urez romanilor noroc la prezidentiale, va invidiez, la voi campania dureaza doar 30 de zile.

Nu conteaza cine castiga alegerile, Romania va ramane un partener de incredere al SUA.

Militarii dumneavoastra sunt extraordinari, lupta neconditionat. Presedintele Obama si cu mine suntem recunoscatori. Va multumesc! Va multumesc! Multumesc!

Speram sa putem ajuta la stabilizarea economica a Republicii Moldova.

Aveti un model de leadership pe care il puteti exporta in Moldova, Georgia, Armenia si Azerbaidjan.

Constat progresele inregistrate de Romania, in timp, de la prima mea vizita (acum 10 ani. n.n).

Sper sa nu profitati prea mult de prietenia mea cu ambasadorul Mark H. Gitenstein. El este cel mai bun prieten al meu si practic ne-am crescut copiii unul altuia.

Apreciez foarte mult faptul ca dumneavoastra ati primit cu mare bucurie acest nou sistem antiracheta care va va apara fizic.

Suntem parteneri si in criza economica. Avem nevoie de investitii "smart" in energia verde.

Bucurestiul, blocat de vizita vicepresedintelui SUA