CFR a atribuit firmei Ateliere Grivita un contract de 77 mil. euro

Autori: Rares Jitianu , Neagu Lidia-Ileana 21.10.2009

Compania de constructii si reparatie de material rulant Ateliere Grivita (simbol bursier ATRD) a castigat de la CFR Calatori un contract in valoare de 330 mil. lei (circa 77 mil. euro) pentru modernizarea unui numar de 150 de vagoane, care echivaleaza cu afacerile pe doi ani ale societatii.

CFR Calatori va incheia in acest sens un acord cadru pentru modernizarea vagoanelor pe o perioada de patru ani, acordul continand contracte subsecvente care vor fi atribuite odata la sase luni. Primul contract de acest tip urmeaza sa fie repartizat la finele acestui an.

Conform unui anunt al CFR Calatori, acordul va fi finantat din surse proprii si vizeaza modernizarea vagoanelor de clasa I.

Afacerile producatorului de material rulant au scazut in primul semestru cu 10,6%, de la 68,1 mil. lei (18,5 mil. euro) la 60,7 mil. lei (14,5 mil. euro), profitul net al companiei scazand in acelasi timp cu aproximativ 80%, de la 4,6 mil. lei (1,2 mil. euro) la 0,9 mil. lei (0,2 mil. euro). Scaderea profitului a provenit dintr-o depreciere mai rapida a veniturilor companiei in comparatie cu cheltuielile. Astfel, veniturile totale au scazut cu 12%, pana la un nivel de 59,3 mil. lei (14,1 mil. euro), in vreme ce cheltuielile s-au diminuat cu 4,5%, pana la un nivel de 59,3 mil. lei (14,1 mil. euro).

Cel mai important actionar al companiei este asociatia salariatilor Ateliere Grivita, cu o detinere de 92,76% din capitalul social al companiei, restul actiunilor fiind detinute de alti actionari.

Ultima tranzactie cu titlurile Ateliere Grivita s-a perfectat ieri la un pret de 14,2 lei/actiune, cu 2,9% peste nivelul de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea societatii se ridica la 36,2 mil. lei (8,4 mil. euro).

CFR a pus la bataie numai in ultimii doi ani contracte pentru industria de material rulant din Romania de peste 400 mil. euro, printre cei mai mari beneficiari numarandu-se firmele Remar Pascani (RMAR), Atelierele Grivita, Astra Vagoane Calatori si Remarul 16 Februarie (REFE).