Cum s-a schimbat fata industriei farma: Doar unu din zece reprezentanti medicali mai ia bonusuri in acest an, dar si acestea sunt de trei, patru ori mai mici

Autor: Ioana David 22.10.2009

Anul trecut ajungeam la bonusuri de 2.000 de euro la fiecare trei luni, dar anul acesta situatia s-a schimbat, si asta pentru ca si vanzarile noastre au mai scazut. Am luat un singur bonus dupa sase luni de vanzari, iar valoarea a fost de aproape 500 de euro.



Astfel sintetizeaza Daniel, 30 de ani, absolvent al Facultatii de Medicina, situatia actuala a "veniturilor" din industria farmaceutica, una dintre pietele mai putin afectate de criza. El lucreaza de aproape patru ani la o companie farmaceutica din top 20.

Asemenea lui, majoritatea reprezentantilor medicali isi vad acum veniturile serios diminuate in conditiile in care piata farmaceutica a intrat pe o panta descrescatoare la jumatatea anului. Dar daca, pe de o parte, bonusurile sunt departe de nivelul anului trecut, pe de alta parte nici cei care se califica pentru un bonus nu mai sunt la fel de multi. Numarul reprezentantilor medicali care obtin bonusuri anul acesta este de trei ori mai mic comparativ cu 2008, in conditiile in care situatia dificila din industrie ii impiedica pe multi sa-si atinga tintele de vanzari stabilite la inceputul anului.

"A scazut numarul celor care se califica pentru bonusuri la nici 10% anul acesta. In 2008 aproximativ 30-50% din reprezentantii medicali se incadrau", a spus Marius Saulea, national sales manager al companiei Egis Pharmaceuticals Romania.

Companiile farmaceutice angajeaza reprezentanti medicali pentru promovarea produselor catre medici de obicei din randul absolventilor de medicina, iar pachetul salarial este format dintr-un venit fix la care se adauga bonusurile in functie de vanzari. In cadrul companiilor la care salariul de baza este foarte mic se putea ajunge anul trecut la o dublare prin bonusuri. Pentru alte companii, bonusurile puteau ajunge la nivelul unui salariu sau un salariu si jumatate intr-un interval de trei luni. O companie de talie medie are 40-50 de reprezentanti medicali, in timp ce reprezentantele marilor grupuri au peste 100 de oameni pe aceste pozitii.

Salarii de peste 700 de euro

O alta tendinta de pe piata muncii in industria farmaceutica este ca angajatorii sa mareasca salariile fixe astfel incat sa compenseze partial lipsa bonusurilor. In medie cresterea a fost de 100-150 de euro pe partea de baza.

"Situatia este complicata. Bugetele au fost stabilite in functie de evolutia pietei, care acum este in scadere. Noi incercam sa compensam partea de bonusare mai mica prin salarii de baza mai mari", a spus Mariana Wencz, director general al Glenmark Romania.

Compania are 38 de reprezentanti medicali si spune ca detine o forta medie de promovare, iar pentru ca a intrat pe piata locala recent are o politica de promovare mai agresiva decat producatorii mari. "De obicei bonusurile de vanzari se dau la patru luni, iar 60-70% din reprezentantii medicali sunt eligibili la bonusuri", mai spune Mariana Wencz.

Bonusurile variaza in functie de tipul de produse din portofoliul. Pentru producatorii de medicamente originale, bonusurile sunt de 30% din venitul lunar. Iar pentru cele generice, acestea ajung la 50% din venitul lunar. La nivel de piata, Mariana Wencz spune ca salariul mediu net fara bonusuri al unui reprezentant medical este de 700 de euro.

Mai putina fluctuatie in industrie

"Se observa mai putina fluctuatie a personalului in industria farmaceutica. Producatorii, in special cei de generice, nu au reusit in ultimul timp sa-si atinga obiectivele, astfel ca si-au redimensionat forta de vanzari. Lucrurile nu au mai fost asa de roz ca in alte vremuri", spune Mariana Wencz.

Cu alte cuvinte, in piata farmaceutica se mai fac angajari, dar nu ca pe vremuri. "In ultima perioada se merge pe recomandari si pe networking, astfel ca se apeleaza mai putin la firme de recrutare. Se incearca o mentinere a oamenilor sau in cazul in care sunt plecari nu se mai fac angajari pentru pozitiile respective", a spus Mihaela Damian, managing partner al companiei de executive search Stanton Chase. Firma deruleaza impreuna cu Wilson Learning exercitii de evaluare a competentelor pentru industria farmaceutica.

In ultimii ani tot mai multi absolventi de medicina renuntau la o cariera medicala pentru a castiga mai multi bani in domeniul privat. Ei pot ajunge si la venituri lunare de 4.000 de euro, la care se adauga oportunitati de promovare in interiorul companiei si in afara. In domeniul sanitar, medicii rezidenti au un salariu de cateva sute de lei.