Nici fotoliile nu au “scapat” de criza economica

Autor: Laurentiu Cotu 21.10.2009

Reprezentantii producatorului de fotolii manageriale Antares Romania au revizuit in scadere estimarile pentru anul in curs si mizeaza pe o cifra de afaceri de 6,5 mil. euro, mai mica cu peste 38% fata de anul trecut.

Oficialii companiei clujene estimau la inceputul anului 2009 o stagnare a afacerilor la nivelul de 10,5 mil. euro, insa, din cauza conditiilor actuale de piata, dupa primele noua luni vanzarile sunt in scadere accentuata. In perioada ianuarie-septembrie 2009 compania clujeana a realizat o cifra de afaceri de 4,5 mil. euro, in scadere cu aproximativ 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Efectele crizei financiare sunt resimtite in continuare de producatorii de scaune. Cu toate ca cel mai bine vandute modele raman clasicele scaune rotative de birou, acest segment inregistreaza o scadere evidenta fata de anii trecuti", a declarat Laczko Csaba, director general al companiei Antares Romania.

Potrivit reprezentantilor Antares ritmul de crestere al pietei de mobila s-a redus simtitor, chiar daca cererea exista in continuare. Majoritatea cumparatorilor de mobilier de birou erau in anii trecuti firmele noi in expansiune sau institutii ale statului si numai intr-o mica masura utilizatori casnici.

In momentul de fata, utilizatorii casnici si firmele de amenajari interioare sunt in topul cumparatorilor de mobilier, potrivit reprezentantilor Antares.

"Pentru a contracara efectele crizei financiare ne-am propus cresterea exportului catre filialele grupului Antares, extinderea afacerilor pe piata de scaune din Republica Moldova si diversificarea colectiei de scaune", a spus Laczko Csaba.

Firma clujeana detine doua magazine de prezentare a mobilierului in Cluj-Napoca si Bucuresti si desfasoara activitati de export in Bulgaria, Ungaria si Austria.

Capacitatea de productie a companiei Antares Romania este de 1.800- 1.900 de scaune pe zi, insa fabrica nu functioneaza la capacitate maxima. Anul trecut compania a produs 475.000 de scaune, fotolii, demifotolii.

Compania are 90 de angajati in cele doua fabrici din Cluj si Bucuresti, conducerea Antares spunand ca recesiunea economica a condus si la unele disponibilizari in cadrul firmei. Anul trecut numarul mediu de angajati ai companiei era de 150 de oameni.

Actionarii companiei sunt Antares Group cu 90% din actiuni, restul actiunilor fiind detinute de omul de afaceri Laczko Csaba. Principalii competitori ai firmei pe piata interna sunt Mobexpert, Silvarom, Green Forest, Neost.