Seful Rezervei Federale americane atentioneaza asupra riscurilor care reies din dezechilibre

Ziarul Financiar 19.10.2009

Seful Rezervei Federale americane (banca centrala), Ben S. Bernanke a atentionat luni ca politicile de promovare a exporturilor, incurajate de tarile asiatice ar putea conduce la un nou val de dezechilibre privind comertul si fluxurile de capital, despre care unii cred ca au dus la formarea bubble-ului imobiliar din SUA, informeaza Reuters.

Excedentele comerciale obtinute prin politici care incurajeaza in mod artificial reducerea cheltuielilor si industriile de export pot duce la dezechilibre in alocarea de resurse, a spus acesta.

"Pentru a obtine o crestere economica mai echilibrata si durabila si pentru a reduce riscurile de instabilitate financiara, trebuie sa evitam dezechilibrele nesustenbabile si in continua crestere in privinta comertuliui si a fluxurilor de capital", a spus acesta in comentariul pregatit pentru a fi cititi la o conferinta a bancii centrale americane in Asia.

Bernanke a mentionat ca dezechilibrele au fost limitate de criza financiara, dar a atentioant ca pe masura ce economia globala isi revina volumul comercial va relua cresterea, o asemenea revenire putand veni o data cu revenirea dezechilibrelor.