S-a inchis Aradul? “Nicio banca nu ar mai finanta un mall in oras”

Autor: Cristi Moga 11.10.2009

Competitia pe piata centrelor comerciale din Arad, unde 7-8 dezvoltatori mizau sa atraga cea mai mare parte a banilor de cumparaturi ai celor 180.000 de locuitori, pare sa se fi apropiat de sfarsit dupa deschiderea proiectului Armonia Center de la marginea orasului in prima parte a anului trecut si ridicarea structurii proiectului Atrium Center in apropierea garii din oras.

Aradul a fost unul dintre orasele tarii cu cel mai mare numar de proiecte de centre comerciale anuntate, dar in momentul de fata in afara celor doua proiecte nu se mai afla nimic altceva in constructie.

Printre dezvoltatorii care si-au mai anuntat intentia de a construi centre comerciale in Arad se mai numara si companiile GTC, Mivan, Atrium European Real Estate sau AFI Europe, companie al carei teren se afla in imediata vecinatate a proiectului Atrium Center.

"Daca cei de la AFI vor face un parc de retail aici, ne vor intari pozitia si proiectele vor fi complementare, formand o destinatie mai puternica pentru cumparaturi. Cu toate acestea, este putin probabil ca in urmatorii ani sa mai fie construite noi centre comerciale in oras, deoarece nicio banca nu mai acorda acum finantare pentru proiecte in Arad", apreciaza Michael Israeli, director si actionar al firmei Atrium Centers.

Constructia proiectului Atrium Center din Arad este finantata de MKB Bank, in timp ce antreprenorul general al proiectului este de asemenea o firma maghiara, constructorul Arcadom. Atrium Center a cumparat terenul pentru constructia proiectului de la Arad in urma cu trei ani, iar lucrarile au inceput in luna septembrie a anului trecut.

Compania va inaugura in luna martie a anului viitor un centru comercial cu o suprafata inchiriabila de 30.000 mp, in urma unei investitii de 75 de milioane de euro. Printre cei mai importanti chiriasi ai proiectului se numara Billa, Altex, C&A, Hervis, Humanic sau New Yorker, in timp ce compania Cinema City va opera un cinematograf cu zece sali.

Reprezentantii companiei spera sa atraga in cadrul proiectului cel putin 10.000 de vizitatori zilnic, mai mult de 10% din populatia orasului.

"Noi am facut un studiu privind obiceiurile de consum din oras si concluzia a fost ca principala problema a locuitorilor este legata de lipsa banilor. In cadrul Armonia am ajuns la o medie zilnica de circa 7.800 de vizitatori pe zi, spre 9.000 in zilele de weekend", a spus Claudiu Szetyanszki, directorul centrului comercial Armonia, primul centru comercial modern din Arad, deschis in 2008.