Pogea: Analizam posibilitatea aplicarii unor deductibilitati pentru veniturile de pana la 1.000 lei/luna

Ziarul Financiar 08.10.2009

Sindicatele, patronatele si ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, s-au intalnit astazi la sediul ministerului pentru a discuta despre salariul minim pe economie.

In urma discutiilor, care vor continua si saptamana viitoare, patronatele au spus ca e posibil sa reduca pretentiile cu privire la salariul minim pana la 705 lei, cu conditia aplicarii unor deductibilitati pentru veniturile de pana in 1.000 lei.

"De exemplu, daca avem o persoana cu salariu de 850 lei, angajatorul poate majora salariul pana la 1.000 lei fara ca pentru diferenta de 150 lei sa plateasca impozit pe venit. O astfel de masura va duce la o scadere a bugetului provenit din impozite, dar va creste bnugetul de contributii", a zis Pogea.

Aceasta masura ar putea fi aplicata incepand cu primele sase luni ale anului viitor, urmand ca ulterior sa aiba loc discutii cu privire la recalcularea lor, a completat ministrul interimar.

In Romania, exista in acest moment 2,5 milioane persoane care au salarii sub 1.000 lei.

Pogea a mentionat ca orice crestere a salariului minim pe economie trebuie facuta avandu-se in vedere ca rata de crestere a acestuia sa nu fie mai mare decat cea a fondului de salarii.