ECOURI / Festivalul Carte si Arte

Autor: Lucia Ovezea 07.10.2009




Festivalul Carte si Arte a ajuns in acest an la editia a-VII-a, chiar daca aceasta perioada e marcata de austeritate. Am avut deci o editie de criza (desfasurata intre 1 si 4 octombrie) in care oferta combinata dintre carte si arte, mai echilibrata in alti ani, a fost acum mai bogata la capitolul carte si evenimente culturale. Locatia aleasa in acest an a fost Palatul Sutu, care a asigurat un ambient elegant, cu patina lumii si a timpurilor bune ale Bucurestilor, atât de bine asortata cu nobletea si exuberanta tacuta a copertelor cartilor expuse de peste 30 de edituri, intre care se numara cea a Academiei Române, Nemira, Lider, Oxford University Press, Vox, For you.
Pe simeze, in consens cu tacerea plina de semnificatii a cartilor, ne-au intâmpinat picturile lui Mircea Barzuca, Maria Manuca, Valeriu Stoica.
Din poezii, pe care le-a completat cu pagini din jurnalul poetului, actrita Silvia Codreanu a realizat un spectacol in care il omagia pe Virgil Mazilescu. I-au fost alaturi unii dintre prieteni: Iolanda Malamen, Eugen Suciu, Traian T. Cosovei, care i-au evocat amintirea, la 25 de ani de la disparitie.
Dupa ce copii talentati la literatura au fost premiati de Dilematix si s-au intâlnit cu Ion Hobana, Horia Gârbea sI Alexandru Mironov, la o dezbatere despre tendintele actuale in literatura pentru copii si tineret, toata lumea a ascultat muzica folk in interpretarea grupului Asscens. Mai târziu, un alt copil talentat, Trestian Dumitrescu a impresionat asistenta prin acuratetea interpretarii la vioara a Nocturnelor lui George Enescu.
Artileria grea a celor 21 de lansari de carte a fost constituita de "Tradarea criticii" de Nicolae Breban, lucrare prezentata de Aura Christi si Eugen Negrici.
Intr-un amalgam specific tuturor târgurilor de carte au urmat lansari ale unor lucrari diverse, ca: "O istorie a literaturii române de la origini pâna in prezent" de Ion Rotaru, "Andrei Saguna. Corespondenta" de Nicolae Bocsan, "Eminescu si India" de Amita Bhose, "Puncte cardinale pe meridianele istoriei" de Gheorghe M. Gheorghe, "Secerisul de iarna " de Ion Stefan, "Ana lui Manole" de Maria Manuca, "Viata de vis" de Ortansa Cripat,"Anotimpurile" de Felicia Mohr, "Dresorul de umbre" de Vilia Banta, "Luminile nostalgiei" de Aurelian Tonea, "Poezie astrala" de Zigmund Tauberg, "In bratele povestilor" de Ion Arcudeanu, "Prabusirea. Ceausestii si revolutia româna" de George Galloway si Bob Wily, "Inventarul iernilor" de Petru Maier Bianu, "Sa nu te crezi Don Juan" de Gabriel Fatu, "Alhimia virgulei" de Jenica Dragan, "Antologie Ex Libris, 2009".
Varujan Vosganian s-a intâlnit cu cititorii intr-un dialog despre romanul "Cartea soaptelor". Sub genericul texte si pretexte, Julieta Sântimbreanu, Maria Soimu si invitatii au discutat despre arta culinara si cartile de bucate. Aura Christi si Alice Nastase au prezentat romanul de debut al Luciei Ovezea intitulat "Patru femei".
In timp ce poetul Paul Daian, intruchipând mascota traditionala a târgurilor de carte din capitala, s-a intretinut in maniera sa amicala, colocviala, expansiva si spumoasa cu vizitatorii.

Lucia Ovezea este presedintele ADEPC (Asociatia Difuzorilor si Editorilor - Patronat al Cartii), director al Festivaluli Carte si Arte