Butunoiu: Nu gasesc programatori buni, desi dau salarii de 2.500 euro. Cum comentati?

Autor: Alina Pahoncia 07.10.2009

Un programator cu cativa ani de experienta care lucreaza in Zero Paper, firma de soft controlata de George Butunoiu, castiga 2.500 de euro net pe luna.

Desi salariile sunt peste nivelul pietei, George Butunoiu, actionarul majoritar al Zero Paper si unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri din piata, spune ca intampina in continuare probleme in ceea ce priveste recrutarea specialistilor in IT. "Compania nu are inca un nume in domeniu si imi este greu sa gasesc programatori buni. Salariul unui programator senior este de 2.500 de euro net pe luna, in timp ce angajatii care au mai putina experienta castiga jumatate din aceasta suma", spune Butunoiu, care are la Zero Paper noua angajati, din care cinci sunt programatori.

Zero Paper dezvolta Kazier, un sistem de management destinat organizarii si eficientizarii activitatii companiilor care activeaza in zona de servicii.

El spune ca a investit 800.000 de euro in dezvoltarea softului in cei patru ani de cand lucreaza la el si l-a vandut catre 11 clienti pana acum. Printre acestia se numara Eximbank, BRD, UniCredit Bank, Piraeus Bank, Capa Finance (firma de microcreditare din Cluj-Napoca aflata in proces de autorizare la BNR pentru a se transforma in banca).

"Am schimbat strategia anul acesta. Initial credeam ca il vom vinde catre IMM-uri. Partial din cauza crizei, am vandut catre sase firme mari. Costul licentei pentru soft este de 12.000 de euro, in timp ce implementarea variaza intre 5.000 si 70.000 de euro. Pana acum am incasat 200.000 de euro, insa este vorba despre contracte deschise, care se actualizeaza in permanenta."

In prezent, se afla in negocieri avansate cu mai multe banci si cu un asigurator din top cinci.

Butunoiu a mai fost implicat in afaceri in domeniul software, cand a lansat filiala locala a furnizorului de aplicatii de gestiune Ciel Romania in 1991, business din care a iesit dupa un an, vanzandu-si participatia de 20%.

"Este mai usor de vandut in criza, pentru ca firmele sunt mai atente la modul in care isi cheltuiesc banii si acest lucru este in avantajul nostru", explica Butunoiu, care admite ca profita la maximum de pozitia pe care o are pe piata de recrutare pentru a vinde softul.

"Daca nu as fi avut aceasta pozitie privilegiata, nu m-as fi bagat in businessul asta."

Head-hunter-ul mai are actiuni la restaurantul Heritage, cunoscut ca "restaurantul bancherilor", unde actionar majoritar este omul de afaceri Dinu Patriciu.