Analistii Erste: Bursa de la Bucuresti are cel mai bun potential de regiune

Autor: Rares Jitianu 06.10.2009

Bursa de la Bucuresti a mentinut ieri avansul inregistrat in prima sedinta de tranzactionare a lunii, continuand sa recupereze din pierderile puternice consemnate joi si vineri.

Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a crescut ieri cu 2,8%, in vreme ce BET-C, indicele general al pietei, a avansat cu circa 2,6%. Indicele celor cinci societati de investitii financiare, BET-FI, s-a apreciat cel mai mult ieri, cu 4,8%, in vreme ce indicele sectorului energetic, BET-NG, a crescut cu 3,7%.

"Este posibil ca piata sa recupereze saptamana aceasta corectiile din sedintele de joi si de vineri, insa cred ca Bursa evolueaza de fapt intr-un range si ca are nevoie de consolidare. Limitele de variatie cred ca sunt cuprinse intre maximele de saptamana trecuta si cu 15-20% mai jos", spune Dorin Masca, broker la Carpatica Invest.

Acesta este parere ca viitorul de la Bursa este in continuare incert si spune ca piata are nevoie de noi date economice pentru a-si gasi o directie clara, asteptand astfel rezultatele financiare de pe plan extern.

Analistii Erste spun ca Bursa de Valori de la Bucuresti are cel mai bun potential de crestere din Europa Centrala si de Est, in conditiile in care piata a fost deja afectata de scaderi puternice si a ramas la un nivel scazut.

"Romania se confrunta cu unele dificultati economice si nu se asteapta sa se numere printre primele tari care isi vor reveni rapid. Piata a suferit insa in timpul valului anterior de aversiune fata de risc si a ramas la un nivel extrem de scazut, volumele tranzactionate fiind foarte limitate. Cu perspective mai bune privind stabilizarea si revenirea economiei globale, companiile romanesti ar trebui, in cele din urma, sa isi regaseasca locul intr-un cadru general mai favorabil", spun analistii Erste.

In aceste conditii, indicele BET are un potential de crestere de 58% potrivit rezultatelor unui sondaj realizat in randul a 30 de experti. Analistii sunt de parere ca faptul ca Romania domina topul unor aprecieri potentiale la nivel de indici bursieri este interesant, spunand insa ca acest lucru nu este o surpriza.

Masca spune ca indicele BET are un potential de crestere de circa 60%, insa o astfel de apreciere ar avea nevoie si de o conjunctura economica favorabila.

La nivel macroeconomic, analistii Erste spun ca economia Romaniei nu a atins inca cel mai de jos nivel, insa estimeaza ca primele semne de revenire ar putea aparea in trimestrul patru.

"O criza politica severa ar putea sa afecteze si pretul actiunilor din piata. Criza politica nu ar avea un impact foarte puternic singura, insa daca agentiile internationale de rating vor umbla la calificativele pentru Romania atunci piata va fi serios afectata. Semnalele transmise de agentiile de rating sunt foarte importante si sunt luate in considerare de toata lumea", spune Masca.

Piata de la Bucuresti a inregistrat ieri un rulaj total de 26,3 mil. lei (6,2 mil. euro), cele mai lichide titluri din piata fiind actiunile SIF Oltenia (SIF5), cu tranzactii totale in valoare de 5,8 mil. lei (1,4 mil. euro). Pe locul al doilea in topul rulajelor se afla titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), cu o lichiditate de 3,6 mil. lei (0,9 mil. euro).

De urmarit astazi: