Rafo: cine beneficiaza de garantia de 330 mil. euro

Autor: Rares Jitianu 04.10.2009

Guvernul a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa acorde garantii de stat in valoare de 330 mil. euro pentru creditele pe care le-ar putea lua rafinaria Rafo Onesti in vederea modernizarii, acesta fiind unul dintre cele mai mari angajamente guvernamentale in business din ultima perioada, dupa garantiile acordate Ford si Renault.

Daca in cazul ultimelor doua companii sunt cunoscuti actionarii si situatia afacerilor este clara, Rafo Onesti este controlata de trei companii, respectiv Calder International, inregistrata in Olanda, Petrochemical Holding, din Austria si Balkan Petroleum din Marea Britanie cu actionariat necunoscut.

Potrivit unor informatii anterioare, in actionariatul acestor companii ar fi prezent omul de afaceri rus Iakov Goldovski, si de partenerii de afaceri ai acestuia.

Planul de investitii de 330 mil. euro pe care statul ar fi dispus sa il garanteze a fost anuntat la scurt timp dupa ce Petrochemical Holding, unul dintre actionarii semnificativi ai companiei detinute de omul de afaceri rus, a platit datoriile de 250 mil. euro pe care Rafo le avea de achitat statului roman.