Zarurile au fost aruncate

Ziarul Financiar 04.10.2009

Traian Basescu, Mircea Geoana si George Becali si-au lansat (relansat) candidaturile pentru prezidentiale, in vreme ce astazi Sorin Oprescu este asteptat sa faca anuntul intrarii in cursa electorala. Crin Antonescu (cu o candidatura anuntata din vreme) ambaleaza si el motoarele.



Traian Basescu (58 de ani)

Este singurul candidat care a castigat toate cursele politice in care a intrat

2000: A castigat fotoliul de primar general al Bucurestiului

2001: L-a detronat pe Petre Roman din fruntea Partidului Democrat

2004 (vara): Castiga un nou mandat de primar general si presedintia Romaniei (in toamna)

Traian Basescu si-a anuntat sambata candidatura la prezidentiale intr-un mod aproape identic cu cel al lui Adrian Nastase in 2004. Dupa luni de amanari (ca si in cazul Basescu reporterii il intrebau zilnic pe Nastase daca candideaza), in august 2004, Nastase, atunci presedinte al PSD, si-a anuntat candidatura la alegerile prezidentiale in comuna Malini (Suceava). Sambata, Basescu, si-a anuntat candidatura la Presedintie la Sannicolau Mare (Timis), in timpul unei intalniri cu fermierii din zona. El a afirmat ca nu se astepta sa isi anunte candidatura la Sannicolau Mare. "Cel mai bun lucru e sa faci lucruri la care nu te astepti. Eu nu ma asteptam sa imi anunt candidatura la Sannicolau Mare, dar ma bucur ca am facut acest lucru in mijlocul unor oameni ca dumneavoastra. Acum stiu ca este decizia corecta", a sustinut Basescu. Partidul sau a mimat surpriza, dar ii pregateste o lansare oficiala cu fast cel mai probabil la 17 octombrie.

Mircea Geoana (51 de ani)

Mircea Geoana si-a relansat candidatura in cadrul unui congres extraordinar, sambata, in fata a peste 10.000 de social-democrati, la doar doua zile dupa ce PSD a parasit guvernarea. Tinta criticilor a fost Traian Basescu, insa Geoana a trecut in revista si un program propriu in cazul in care va ajunge presedinte, un program pe care l-ar dori valabil pentru 20 de ani. Potrivit lui Geoana, "In vreme de criza economica, atunci cand ne este cel mai greu, Traian Basescu a aruncat tara intr-o criza politica. (...) Vin astazi in fata dumneavoastra cu un proiect national nu doar pentru urmatorii 5 ani de zile, ci pentru urmatorii 20 de ani". Liderul PSD a sustinut ca agricultura va fi motorul care va relansa economia Romaniei: "Pamantul tarii noastre poate hrani 80 de milioane de oameni, iar noi importam mai mult de jumatate dintre produsele agro-alimentare ale acestei natiuni". "Ca presedinte, vreau sa le dam tinerilor nostri sansa de a munci la ei acasa folosind bani europeni (...) Ca presedinte, vreau o singura Romanie, in care fiecare familie sa isi poata permite din munca cinstita o casa noua, o scoala mai buna pentru copii si medicamente ieftine pentru cei bolnavi si pentru cei in varsta", a afirmat Geoana.

Crin Antonescu (50 de ani)

Intrarea in opozitie a PSD va obliga o parte dintre partide sa-si schimbe discursul si acesta este si cazul PNL-ului lui Crin Antonescu. Deocamdata, si PSD, si PNL si-au croit strategia atacandu-l pe Traian Basescu, un lucru corect din punctul de vedere al marketingului politic care recomanda ca atacurile in campanii sa fie indreptate impotriva celui mai puternic.

Crin Antonescu a sustinut ieri la editia "Dupa douazeci de ani" de la Pro TV ca "guvernul PD-L este guvernul personal al presedintelui Basescu", un Executiv care "nu are sustinere si nici legitimitate".

Insa Antonescu a adus in ultimele zile o tema noua in discursul politic, acea a instalarii unui guvern de tehnocrati, care ar putea avea multa priza la public.

Seful liberalilor afirma ca Mugur Isarescu, sau Daniel Daianu ar reprezenta unele dintre posibilitati, dar a recunoscut ca nu a negociat in acest sens. "As desemna ca premier un om cu legitimitate sociala si publica", a spus Antonescu, care a spus ca Dinu Patriciu ar fi o solutie de luat in calcul. Criticand formula de "presedinte-jucator" asumata de Traian Basescu, Antonescu a promis ca, in cazul in care va fi ales seful statului la viitoarele alegeri, romanii se vor bucura de un "presedinte normal". "Nu voi fi un presedinte-jucator, ci un presedinte echilibrat", a mai spus Antonescu la Pro TV .

Sorin Oprescu (58 de ani)

Fostul lider social-democrat Octav Cozmanca (acum seful campaniei lui Oprescu) a declarat ca dupa incheierea "circului guvernamental" se va anunta candidatura lui Sorin Oprescu pentru Presedintie, evenimentul urmand sa aiba loc "duminica (ieri - n.n.) sau luni (astazi - n.n.)". Oprescu a sustinut la finele saptamanii: "Muntii acestia nu poti sa-i treci de unul singur. Mai am nevoie de cateva sfaturi".

Gigi Becali (51 de ani)

George Becali a anuntat sambata ca a strans 270.000 de semnaturi pentru a-si depune candidatura la Presedintia Romaniei si a precizat ca sloganul sau electoral va fi "Credinta, nadejde si dragoste". "Dati-mi zece ani de mandate si veti vedea o Romanie pe care o va iubi Dumnezeu!", a spus Becali. El spune ca, daca va ajunge sef al statului, va elimina din Romania jocurile de noroc si cazinourile.