Exporturile aduc 95% din afacerile Sandoz

Autor: Ioana David 01.10.2009

Compania farmaceutica Sandoz, care detine doua facilitati de productie pe piata locala la Targu-Mures, estimeaza ca exporturile vor ajunge in acest an la 95% din cifra de afaceri, comparativ cu 50% in anii precedenti.

"Am crescut procentul din vanzari care merge la export, in conditiile unui climat dificil pe piata locala, pe fondul reducerii preturilor", a spus Iztok Sever, country head al Sandoz Romania si Bulgaria.

Principalele piete de export ale Sandoz sunt majoritatea statelor din Europa, dar si Statele Unite si alte zone. "Aproape in fiecare luna semnam noi contracte", mai spune Server.

Unitatile de productie ale Sandoz au generat anul trecut o cifra de afaceri de 68,9 mil. euro si pierderi de 8,5 mil. euro, conform datelor de la Ministerul de Finante. Acest nivel al businessului claseza Sandoz in primele cinci locuri intre producatorii de medicamente, potrivit datelor centralizate de ZF.

In timp ce fabricile din Targu-Mures exporta cea mai mare parte a productiei, vanzarile din Romania sunt asigurate prin importuri de la alte fabrici din grup.

Dupa ce Ministerul Sanatatii a operat reduceri de preturi pentru medicamentele din import, Sandoz spune ca a retras produse de pe piata, insa nu a precizat numarul acestora, ci doar ca generau 10% din cifra de afaceri.

"De asemenea, am renuntat sa mai lansam jumatate din produsele pe care intentionam sa le aducem pe piata locala." Pentru 2009, compania pregatea 10-20 de lansari. Reprezentantul Sandoz a mai spus ca situatia dificila va continua, in 2010 exista posibilitatea sa nu lanseze niciun produs.