“Prietenul Lars” de la Danske Bank: Realegerea lui Isarescu va fi o veste buna. Cum comentati?

Autor: Razvan Voican 30.09.2009
Realegerea lui Mugur Isarescu in functia de guvernator al BNR va fi in mod clar o veste buna pentru pietele romanesti, afirma analistii Danske Bank - o banca straina care si-a atras in ultimii ani cele mai multe comentarii critice din partea lui Isarescu in principal pentru prognoze legate de cursul leu/euro.
Intr-o scurta nota privind decizia BNR de a reduce dobanda la 8%, pe care o considera pe deplin justificata, Danske remarca faptul ca partidele politice l-au nominalizat pe Isarescu pentru un nou mandat de cinci ani ca guvernator.
Danezii au inceput sa urmareasca piata romaneasca mai ales din 2007. Analistul Lars Christensen a reusit repede sa-i atraga atentia lui Isarescu, care a ajuns sa-l pomeneasca in conferintele de presa numindu-l "prietenul Lars".
In primavara acelui an, cand leul se aprecia rapid in fata euro pana la 3,20 lei/euro, Danske anticipa corectii de pana la 3,55 lei/euro, in timp ce BNR sustinea ca nu vede risc de depreciere semnificativa. In toamna, Danske afirma ca leul este cea mai supraevaluata moneda din regiune, iar in decembrie 2007 sustinea ca Romania prezinta cel mai mare risc de aterizare dura a economiei, verdict de asemenea contrazis atunci de BNR, dar admis astazi.
Comentariile considerate excesiv de pesimiste ale Danske s-au accentuat in toamna lui 2008, cand criza a inceput sa loveasca si Romania, desi autoritatile continuau sa sustina ca efectele vor fi minime. Asta-vara prognoza cresterea cursului la 4,8 lei/euro anul viitor.