CARTEA DE LITERATURA / Povesti deocheate, Cervantes si extraterestrii

Autor: Stelian Turlea 30.09.2009
Neagu Djuvara
Amintiri si povesti mai deocheate
Editura Humanitas
Intr-o nota a editurii se povesteste pe scurt istoria acestei carti: "Intr-o buna zi, venit la editura sa discute sumarul unei viitoare carti despre boierimea romana, autorul a lasat si un manuscris pe a carui prima fila era scris (cu rosu!) <<Pentru dupa moartea mea!>> Imposibil de trecut peste o asemenea hotarare! Si totusi cum sa le intarzii cititiorilor bucuria de a se reintalni cu un povestitor atat de plin de har cum e Neagu Djuvara! Asa ca, dupa nici putine si nici usoare exercitii de persuadare, Neagu Djuvara s-a lasat induplecat si ne-a ingaduit sa adunam in volum cele patru povesti risipite in revista <<Plai cu boi>>. Mai mult chiar, acum, daca tot aveau sa devina carte, povestile s-au imbogatit cu noi, spumoase si irezistibil istorisite intamplari." Prezentare grafica si ilustratii de Andrei Gamart.
John Grisham
Asociatul
Editura RAO
John Grisham este unul dintre cei mai bine vanduti scriitori americani. A publicat pana acum 22 de romane, vandute in 235 de milioane de exemplare si traduse in 40 de limbi. Dupa cartile sale au fost realizate opt filme. Romanul de fata a fost lansat in ianuarie acest an si deja urmeaza a fi ecranizat, cu Shia LaBeouf in rolul principal. Este un thriller juridic, in care eroul este obligat sa devina asociat la cea mai mare firma de avocatura din lume, unde trebuie sa minta, sa fure si sa ia parte la o conspiratie in care si-ar putea pierde viata sau ar putea ajunge la inchisoare. Traducere din limba engleza de Gabriel Stoian.
Cervantes
Nuvele exemplare
Opere narative complete 3
Editura Paralela 45
Traducere din limba spaniola, prefata, note si comentarii de Sorin Marculescu. Traducatorul precizeaza intr-o nota liminara ca a facut o revizuire radicala a versiunii romanesti care a mai cunsocut doua editii (Cartea romaneasca, 1981, si Polirom, 2001). Ca si in editia precedenta, publica in traducere si textele cuprinse in manuscrisul "Porras de la Camara", anume versiunile "de atelier" a doua nuvele, precum si o nuvela atribuita lui Cervantes. In felul acesta, dosarul "Nuvelelor exemplare" pus la dispozitia cititorilor este complet. Notele de subsol s-au dublat. "Mi s-a parut ca pot vedea in acest volum de nuvele si un epos al iubirii consacrate de taina nuntii, cu adancimi pe care m-am simtit indemnat sa le citesc intr-o cheie simbolica, intemeindu-ma pe indiciile autorului."
Robert J.Sawyer
Programatorul divin
Editura Leda
Nascut in 1960, autorul este un reputat scriitor de literatura SF, autor de romane si povestiri publicate in numeroase antologii si reviste. A castigat patruzeci si unu de premii nationale si internationale, intre care prestigioasele Nebula Award si Hugo Award. In cartea de fata, cand extraterestrii aterizeaza in incinta Muzeului Regal Ontario din Toronto, vor sa vada un paleontolog. Sunt adepti ai creationismului si considera ca la originea Universului se afla o inteligenta exterioara. Se pare ca extinctia in masa de pe alte planete coincide cu cele care s-au petrecut odinioara pe Terra, iar aceasta ar fi dovada existentei lui Dumnezeu.Traducere din limba engleza si note de Mihai-Dan Pavelescu.
Kim Echlin
Cei disparuti
Editura Trei
Anne Greves are 16 ani si traieste in Montreal cu tatal sau cand il intalneste pentru prima data pe Serey, un cambodgian cu cativa ani mai mare decat ea, asistent la universitate. Cei doi incep o relatie de dragoste. Tanarul se intoarce in Cambodgia, in anul 1979, cand granitele cambodgiene s-au deschis pentru prima data dupa patru ani. Anne nu mai primeste nici o veste de la el si dupa unsprezece ani, pleaca la Phnom Penh, in cautarea lui. Dar in Cambodgia este o dictatura crunta, Serey are nenorocul sa fotografieze un miting neautorizat, e impuscat, iar sotia lui n-are dreptul sa-i ingroape trupul... Anne isi spune povestea treizeci de ani mai tarziu. Traducere din engleza de Gabriella Eftimie.
Rebecca Moesta, Kevin J. Anderson
Porti de cristal
Cartea I - Insula
Editura Corint junior
Gwen si Vic, doi veri de paisprezece ani, locuiesc impreuna de cand parintii lui Gwen au murit in mod misterios, iar mama lui Vic a disparut. Asta pana ce tatal lui Vic, care este savant, ii transporta din greseala printr-o poarta magica de cristal pana pe insula Elantya, ai carei locuitori sunt posesorii unei cunoasteri bazate pe un amestec de fizica avansata si de vrajitorie. Curand, Vic si Gwen intra intr-o valtoare de evenimente care implica magie straveche. Traducere de Dan Dobos.
STELIAN TURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti, a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista "Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef al departamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV, din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Este autorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentru copii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), Premiul Asociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.