BNP Paribas vinde actiuni ca sa dea banii inapoi la stat

Autor: Catalina Apostoiu 29.09.2009
BNP Paribas, cea mai mare banca a Frantei din punct de vedere al capitalizarii de piata, s-a inscris in cursa companiilor europene care se grabesc sa returneze fondurile guvernamentale primite drept sprijin in timpul crizei financiare, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Banca a lansat astfel o operatiune de majorare a capitalului in valoare de 4,3 miliarde de euro (6,30 miliarde $) si a anuntat ca va rambursa in avans fondurile primite de la statul francez.
Majorarea de capital a BNP Paribas va consta intr-o emisiune de actiuni noi. Oficialii bancii au adaugat ca incepand cu octombrie va rambursa cele 5,1 miliarde de euro sub forta de actiuni fara drept de vot subscrise de statul francez pe 31 martie si va face o plata de 226 de milioane de euro, calculata pe perioada de sapte luni.
In urma actiunii, BNP Paribas va scapa de conditiile impuse de statul francez in schimbul ajutorului acordat, ce includeau limitatea platilor legate de bonusuri.
Majorarea de capital, combinata cu noul capital propriu rezultat in urma dividendelor acordate in scris (0,75 miliarde de euro) si o majorare de capital rezervata angajatilor (0,26 miliarde de euro) vor contribui la finantarea rambursarii tuturor actiunilor fara drept de vot emise pe 31 martie acest an pentru Societe de Prise de Participation de l'Etat in urma planului statului francez de sustinere a economiei.
In urma tranzactiei, BNP Paribas va avea capital propriu Tier 1 in valoare de 59,4 miliarde de euro, iar raportul Tier 1 se va situa la peste 9%.