Lipsesc 2,8 mld. lei de la bugetul de sanatate. Cinci milioane de romani platesc contributii pentru 20 de milioane. Cum comentati?

Autor: Adelina Mihai 28.09.2009
Romania are nevoie de 2,8 miliarde de lei (aproape 670 mil. euro) pentru ca bugetul de sanatate sa poata fi sustinut in cel de-al patrulea semestru, potrivit lui Irinel Popescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
"Am semnalat inca din primavara faptul ca din septembrie nu vor mai fi bani in sistem. In acest moment avem nevoie de 2,8 miliarde de lei pentru bugetul de sanatate. Vom propune un proiect de ordonanta de urgenta in care vom prezenta doua solutii: fie cresterea contributiilor la fondul asigurarilor de sanatate la 7%, fie largirea bazei de contribuabili. Cinci milioane de oameni platesc contributii pentru 20 de milioane, iar Guvernul ar trebui sa-si asume o parte din platile pentru cei care nu platesc contributii", sustine Irinel Popescu, presedintele CNAS.
In Romania exista aproximativ 4,9 milioane de salariati care platesc contributii la asigurari de sanatate (CASS). Angajatorii platesc CASS de 5,2%, iar angajatii contribuie cu 5,5%. El a mai precizat ca CNAS nu va accepta sa se inchida spitale din lipsa fondurilor. Ministrul sanatatii Ion Bazac a declarat recent ca in Romania exista un numar de paturi mult prea mare raportat la numarul de locuitori (6 paturi la mia de locuitori), standardul fiind de patru paturi si ca acest lucru ar putea duce la inchiderea unor spitale.
Penultimii din Europa la consumul de medicamente
Romania se afla printre ultimele state din Europa in ceea ce priveste cheltuielile cu medicamentele, depasind doar Bulgaria, unde se inregistreaza cel mai mic consum anual de medicamente per capita, potrivit unei analize a pietei de produse farmaceutice elaboata de Societatea Academica din Romania (SAR). "Cheltuim mai putin pe medicamente decat media europeana: daca in Romania se duc din buzunar 74 de euro pe medicamente pe cap de locuitor anual, media europeana este de 430 de euro", sustine Ana Otilia Nutu, unul dintre cercetatorii SAR care au lucrat la elaborarea studiului.
Astfel, romanii sunt penultimii din Europa la achizitia de medicamente, dupa bulgari, care cumpara produse farmaceutice in valoare de 70 de euro pe an, in medie, situandu-se pe ultimul loc la consumul de medicamente din Europa, potrivit datelor Asociatiei Europene a Producatorilor de Medicamente (EFPIA), una dintre sursele care au stat la baza raportului SAR.
Romanii si bulgarii au cele mai mici salarii minime pe economie din Europa, de 153, respectiv 123 de euro pe luna, potrivit biroului de statistica al UE, Eurostat. In analiza SAR se arata ca romanii cu venituri medii cheltuiesc, in medie, 13,6 euro lunar pe medicamente necompensate, iar cei cu salarii mari nu dau mai mult de 14 euro pe luna pe medicamente.
Grecii sunt in topul consumului anual de medicamente, in conditiile in care un grec plateste 491 de euro lunar pe pastille.
"S-ar putea spune ca romanii cheltuiesc mai putin pe medicamente pentru ca avem una dintre cele mai mici valori ale PIB-ului pe cap de locuitor", a mai spus Nutu. In 2008, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor a fost de aproape 6.370 de euro, printre cele mai scazute din Europa. "Jumatate din populatia din Romania traieste in mediul rural, unde se gasesc 20% din medici si 30% din farmacii", a mai spus Nutu.