Anomaliile lui 2010 in prognoza CNP: industria, somajul, inflatia si deficitul de cont current. Cum comentati?

Autor: Izabela Badarau 29.09.2009

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) mizeaza, in ultima proiectie publicata, pe sectorul constructiilor ca motor al revenirii economice. Unii analistii spun insa ca nu constructiile, ci industria va fi motivul de revenire economica anul viitor.



Totodata, CNP ar fi prea optimista privind somajul, inflatia si deficitul de cont curent, spun analistii. Institutia a publicat la sfarsitul saptamanii trecute varianta preliminara a prognozei de toamna. De doua ori pe an, CNP afiseaza prognozele economice pe urmatorii cinci ani.
In contextul unei cresteri economice de 0,5% anul viitor, industria va inregistra o scadere de 1,3% in 2010, in timp ce sectorul constructiilor va avea un avans de 3,6%, potrivit prognozei Comisiei.
"Noi consideram ca industria va fi motorul de crestere economica in 2010, nu constructiile. Anticipam o crestere de 1% in industrie anul viitor, in timp ce in constructii vedem o revenire mai lenta de -1%, dupa ce anul acesta scaderea va fi de 13%", comenteaza Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Bank.
Per total economie, cresterea de 0,5% anticipata de institutia publica este plauzibila.
"Ne asteptam anul viitor la o usoara crestere economica, insa bazata pe revenirea din industrie. Se vad semne de revenire inca de pe acum", spune Melania Hancila, economist-sef al Volksbank Romania.
Estimarea de scadere a industriei anul viitor este cu atat mai surprinzatoare cu cat exporturile sunt asteptate sa isi revina cu un ritm de 1,3% in 2010. De unde sa creasca exporturile, daca nu din productia industriala?
"Nu inteleg de ce au estimat o scadere in industrie pentru anul viitor", spune si academicianul Lucian Liviu-Albu.
Prognoza de exporturi si importuri este un pic "fortata" pentru a afisa un deficit extern care ramane sub control. Deficitul de cont curent se va adanci doar pana la 4,8% din PIB, spune Comisia, de la 4,6% prognozat pentru anul acesta.
Odata cu revenirea economiei, va incepe sa creasca consumul, deci importurile vor accelera, punand din nou presiune pe contul curent. "Cred ca prognoza deficitului de cont curent este cam optimista. Eu il anticipez ceva mai sus, la aproape 6% din PIB anul viitor. Si va creste in continuare in anii urmatori, odata cu revenirea cererii interne", spune Hancila.
Creste oferta pe piata muncii
Prognoza institutiei arata ca 135.000 de oameni care erau someri anul acesta isi vor gasi de munca anul viitor. Cum? In conditiile in care disponibilizarile masive sunt asteptate abia pentru prima parte din 2010 - mai ales in sectorul public.
Rata somajul apare in scadere in prognoza CNP: de la 7,6% anul acesta la 6,2% anul viitor, insa analistii spun ca nu se va intampla asa.
"Ma astept ca rata somajului sa fie in crestere anul viitor. Vom avea o evolutie a PIB usor pozitiva, dar cu un somaj in crestere", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, estimeaza o rata a somajului de 8% la sfarsitul acestui an si de 9,5% la sfarsitul anului viitor.
"Noi vedem maximul ratei somajului pe la jumatatea anului viitor", spune Dumitru. Salariul mediu net va creste cu 3,7% anul viitor, pana la 1.400 de lei, potrivit proiectiei CNP, ceea ce pare "destul de realist".
Chiar in conditiile in care somajul va creste, salariul mediu poate sa inregistreze o crestere usoara de sub 4%, in conditiile in care in anii trecuti salariile cresteau cu peste 20% pe an. De altfel, rata de crestere a salariilor medii nete coincide cu rata inflatiei prognozata de CNP pentru anul viitor, de 3,7%. Tinta de inflatie a Bancii Nationale este de 3,5%.
"Rata inflatiei este un pic mai mare, potrivit estimarilor noastre. Vom avea o inflatie medie anuala de 4,2% anul viitor", spune analistul Volksbank.
Prognoza actuala a Comisiei nu mai este in orice caz la fel de departe de realitate ca aceea din primavara. In linii mari, ea seamana cu prognozele celor chestionati de ZF, insa au mai ramas scapari.