80 mil. euro pentru intretinerea autostrazilor

Autor: Catalin Lupoaie 28.09.2009
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va scoate la licitatie in luna octombrie pentru prima data intretinerea autostrazilor Bucuresti-Cernavoda (A2), Bucuresti-Pitesti (A1) si a centurii Pitesti - in total 281 km - in intervalul 2009-2012, valoarea totala a contractelor fiind de 330,4 mil. lei (78 mil. euro), fara TVA.
Desi cele doua tronsoane de autostrada sunt printre cele mai sigure rute din tara in ceea ce priveste accidentele rutiere grave, din lipsa unei intretineri constante gardurile de protectie au fost furate, iar sistemul de monitorizare si informare a traficului nu functioneaza pentru ca au fost furate cablurile de legatura. In perioada 1 ianuarie-15 septembrie pe cele doua autostrazi au avut loc 40 de accidente grave, soldate cu 20 de morti si 36 de raniti grav, numarul acestora fiind in scadere fata de perioada similara a anului trecut, potrivit informatiilor furnizate de Politia Rutiera.
Pentru intretinerea autostrazii A1 Transporturile vor aloca 134,8 mil. lei, fara TVA, in timp ce pentru autostrada A2 contractul are o valoare estimata de 195,5 mil. lei. Firmele vor efectua deszapeziri, lucrari de intretinere, vor asigura paza si protectia, salubrizarea si lucrarile de marcaj.
CNADNR va organiza doua licitatii pentru incheierea unor acorduri cadru cu o singura firma in vederea intretinerii autostrazilor.
Criteriul de atribuire va fi pretul cel mai mic, urmand ca ofertele sa fie deschise la 27 octombrie pentru A2 si la 28 octombrie pentru A1.