Proiectul de buget pe 2010 va fi construit pe un deficit de 5,9% din PIB

Autor: Alexandru Moise 24.09.2009

Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit pe un deficit in jurul a 5,9% din PIB, iar volumul total al fondurilor alocate de la buget pentru sustinerea investitiilor publice se va cifra la 6-7% din PIB, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

El a aratat ca Ministerul Finantelor a solicitat celorlalte ministere sa transmita propriile proiectii bugetare pentru anul viitor, in vederea finalizarii proiectului de buget.

Pentru acest an, Guvernul si Fondul Monetar International au convenit modificarea unor tinte din acordul de imprumut, pe baza inrautatirii prognozelor privind evolutia economiei, cea mai importanta fiind majorarea deficitului bugetar programat, de la 4,6% din PIB la 7,3% din PIB.

Pentru 2010, Guvernul si Fondul Monetar International au convenit scaderea deficitului bugetar in 2010 la sub 6% din PIB.

Deficitul bugetului general a ajuns dupa primele opt luni ale anului la 4,4% din PIB, cu aproximativ un punct procentual peste nivelul de la sfarsitul lunii iulie, impactul reducerii cheltuielilor bugetare urmand sa se vada din toamna, potrivit unor declaratii anterioare ale lui Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Daca la jumatatea anului, deficitul bugetar s-a incadrat in tinta stabilita initial cu FMI, de 2,73% din PIB, in iulie si august a explodat, apropiindu-se de proiectia de 4,6% din PIB negociata initial pentru intregul an 2009.

FMI a fost de acord la inceputul lunii august, dupa prima evaluare a acordului stand-by de imprumut, cu o crestere a deficitului bugetar la 7,3% in 2009, fiind estimata o scadere a veniturilor cu 17 mld. lei fata de estimarea initiala.

Dupa sapte luni, deficitul bugetar a fost de 3,31% din PIB, luand in considerare Produsul Intern Brut nerevizuit, de 531 miliarde de lei.

Raportat la noua estimare a PIB, de 497,32 miliarde de lei, care a fost luata in calcul la rectificarea bugetara, deficitul a fost de 3,52% din PIB.

In timp ce veniturile bugetare s-au prabusit cu 7% la sfarsitul lunii iulie, cheltuielile totale au urcat cu 7,4%.

Cresterea deficitului dupa opt luni din 2009 releva continuarea declinului veniturilor incasate la buget si intarzierea ajustarii cheltuielilor.