CSM nu o vrea pe Kovesi pentru un nou mandat de procuror general

Autor: Doina Anghel 24.09.2009

Procurorul general in functie Codruta Kovesi a primit ieri aviz negativ pentru reinvestirea in functia de procuror general al Romaniei, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins propunerea ministrului justitiei, Catalin Predoiu.

Potrivit legii, avizul CSM este consultativ, un cuvant hotarator urmand sa aiba presedintele Traian Basescu, care poate semna numirea ei in functie pentru un nou mandat de trei ani in ciuda acestui aviz negativ.

Kovesi a prezentat ieri, in fata Sectiei pentru procurori a CSM, prioritatile sale, spunand ca daca va fi reinvestita ca procuror general vrea, printre altele, un parteneriat cu Consiliul, Ministerul Justitiei pentru implementarea masurilor de reforma si preluarea politiei judiciare la Ministerul Public. Ea a spus ca vrea formularea de propuneri legislative care sa urmareasca reducerea numarului de dosare aflate pe rolul organelor judiciare, respectiv simplificarea procedurilor, care sa scurteze durata de solutionare, dar si modalitati alternative de solutionare a cauzelor, potrivit raportului de activitate prezentat.

De asemenea, Codruta Kovesi a spus ca doreste preluarea politiei judiciare de Ministerul Public (MP), aratand ca dubla subordonare a lucratorilor de politie judiciara, administrativ si in ceea ce priveste activitatea de urmarire penala, catre institutii care pot avea prioritati diferite, duce la diminuarea eficientei.

In sustinerea propunerii lui Kovesi pentru un nou mandat, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a spus ca procurorul general trebuie sa aiba viziune si sa spuna "nu" cand este cazul.

"Imi doresc un procuror general care sa lucreze in echipa, care sa fie respectat de sistem dar care sa spuna si 'nu' sistemului atunci cand e cazul. Imi doresc un procuror general care sa cunoasca meserie, dar care sa fie capabil sa inteleaga societatea si dincolo de sistemul judiciar. Doamna Kovesi merita reinvestirea pentru continuarea actiunilor de reformare a Ministerului Public", a spus Predoiu.

Discutiile de la CSM s-au desfasurat in prezenta unor diplomati straini la Bucuresti, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Thomas Barnes, reprezentantul Marii Britanii pe probleme juridice, precum si reprezentanti ai ambasadelor Statelor Unite, Olandei si Germaniei. Codruta Kovesi a fost numita procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in 2 octombrie 2006, prin decret al presedintelui Romaniei, Traian Basescu.