Banii intra in SIF-uri, dar castigurile mari s-au mutat pe Impact si Dafora

Autor: Vlad Anastasiu 23.09.2009

Bursa a inchis ieri o sedinta cu aprecieri modeste, indicele BET al celor mai lichide zece companii din piata urcand cu doar 0,4% fata de referinta. Investitorii si-au indreptat si de aceasta data atentia catre actiunile mai putin lichide din piata, precum Dafora (DAFR), Impact (IMP) sau Compa (CMP), care au inregistrat cresteri de peste 10% fiecare.

Titlurile Amonil au consemnat o apreciere de 15%, marcand de altfel cea mai mare crestere din sedinta de ieri si urcand la pretul de 0,023 lei/actiune. Cu toate acestea, transferurile pe SIF-uri au reprezentat peste jumatate din valoarea tranzactiilor, care s-a ridicat la aproximativ 12 mil. euro.

Brokerii sunt de parere ca volumele de tranzactionare vor creste in perioada urmatoare, in special pe SIF-uri, ca urmare a propunerii Comisiei juridice din cadrul Senatului de majorare a pragului de detinere la 5%.

"Ma asteptam la o volatilitate mai mare pe societatile financiare dupa propunerea de majorare a pragului de detinere, insa cresterea volumelor de tranzactionare, si in special pe SIF-uri, nu ma surprinde. Cred de altfel ca vom vedea tranzactii din ce in ce mai mari pe aceste titluri, cei care vor intra la cumparare in perioada urmatoare fiind preponderent investitori de portofoliu. Speculatorii nu sunt ajutati de scaderea volatilitatii in aceasta perioada", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei IFB Finwest din Capitala.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai mare crestere la categoria societatilor financiare, de aproape 0,9%, in timp ce actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inchis in scadere, cu o corectie de 0,7% fata de referinta. Indicele de profil BET-FI a inchis sedinta de ieri cu o corectie de 0,04% fata de referinta, la nivelul de 25.700 de puncte.

Titlurile bancare BRD si Banca Carpatica (BCC) au avansat ieri cu 0,8% si respectiv 1%, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis in stationare, la pretul de 1,6 lei/actiune.

"Nu cred in praguri de rezistenta. Doar analistii folosesc astfel de praguri pentru a motiva cresterile sau scaderile. Cred ca SIF-urile vor continua sa creasca si vor trage si piata dupa ele. Totusi, majorarea pragului pe SIF-uri nu reprezinta iesirea din criza. Vom continua sa crestem atata timp cat si externul se pastreaza pe plus", a continuat Dragolea.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au coborat cu 3,4% fata de referinta, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au urcat la pretul de 0,268 lei/titlu, cu 1,1% fata de referinta. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au urcat cu 2,3% si respectiv 1,9%.

"Mai mult ca sigur ca decizia de majorare a pragului pe SIF-rui, daca se transforma mai departe in lege, va aduce in piata si investitori straini institutionali. Nu cred insa ca acestia sa intre acum, doar pe fondul unor propuneri care urmeaza sa fie discutate, investitorii care intra acum fiind preponderent investitori locali", a incheiat Dragolea.

De urmarit astazi