Si-a lasat afacerile pe mana executivilor romani

Autor: Ioana David 20.09.2009

"De ce sa aduc un expat la TiriacAuto? Totul depinde de capacitatea omului, si nu de faptul ca vorbeste engleza, romana sau franceza", spunea Ion Tiriac intr-un interviu acordat in urma cu doua saptamani Ziarului Financiar.
Privind retrospectiv, peste ultimele mandate de executivi din businessul lui Tiriac, afirmatia omului de afaceri prinde contur.
Printre managerii care s-au aflat la conducerea afacerilor Tiriac se afla Anca Ioan (2005-2008), care anterior a lucrat la Roland Berger Strategy Consultants, Valentin Radu (2003-2005), recrutat tot de la Roland Berger. In perioada in care Radu a fost CEO, grupul s-a cristalizat in forma in care exista astazi. Afacerile puternicului antreprenor au mai fost conduse si de Radu Merica (2001-2005).
La inceputul acestui an, Petru Vaduva, 48 de ani, a preluat conducerea Tiriac Holdings, fiind al zecelea manager al holdingului si poate cel care are cea mai grea misiune: aceea de a coordona businessul lui Tiriac intr-una dintre cele mai grele perioade pentru economia romaneasca de dupa 1990.
Holdingul are expuneri pe doua dintre pietele afectate de criza economica, auto si imobiliare.
Mare parte din cariera lui Petru Vaduva a fost construita in afara Romaniei. Vaduva a plecat din tara in 1982 catre Statele Unite, pentru a studia biologie la Universitatea din Colorado. La Moscova a condus diviziile de brokeraj si de business international ale casei de brokeraj UralSib.
A lucrat pentru bancile de investitii JP Morgan, Bear Stearns si pentru compania de investitii Renaissance Capital. In 1992, a absolvit un MBA la Yale Business School, una dintre cele mai bune scoli de business din lume (locul 16 in Top MBA Financial Times). S-a intors in tara in 2007 ca chief investment officer la fondul de investitii Intreprid GEM, unde este unic actionar.
Numirea sa la conducerea uneia dintre cele mai puternice afaceri locale a venit ca o surpriza, el fiind la acea vreme putin cunoscut mediului de business local.
Vaduva a fost recrutat direct de Ion Alexandru Tiriac, dupa plecarea Ancai Ioan insa Ion Tiriac a fost cel care a avut ultimul cuvant in decizia de numire.
Intr-un interviu acordat ZF la scurt timp dupa numire, Vaduva spunea ca nu are tinte financiare clare in acest an, ci doar legate de evitarea pierderilor si eficientizarea activitatii.