BULETIN DE STIRI / Un ciudat experiment pentru anul 2012

Autor: Pop Ioan 16.09.2009
Parisul da din nou tonul muzicii
Joi, 10 septembrie 2009, la Ambasada României de la Paris, a avut loc ceremonia decorării unor personalităţi franceze marcante din domeniul muzical. In Salonul Aurit al Palatului de Béhague, ministrul român al Culturii si Cultelor, Theodor Paleologu, a inmânat, in numele Preşedintelui României, Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Comandor lui Nicolas Joël si Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Ofiţer, lui Franck Ferrari. Nicolas Joël este directorul artistic al Operei din Paris, fiind autorul unei noi puneri in scenă a operei "Oedipe" de George Enescu, prezentată cu ocazia Festivalului Enescu din acest an. Franck Ferrari, celebru bariton al Operei din Paris, s-a remarcat prin interpretarea de o sensibilitate deosebită a rolului principal. Alocuţiunea de deschidere a evenimentului a fost rostită de E.S. Teodor Baconschi, ambasadorul Romaniei in Franta, care i-a felicitat pe cei doi muzicieni, remarcând, in acelaşi timp, susţinerea franceză pentru realizarea Festivalului "George Enescu" la Bucuresti. Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional a făcut elogiul marelui compozitor român, mulţumind celor două personalităţi pentru interpretarea excepţională a operei enesciene in capitala română. In aceeaşi zi, ministrul Theodor Paleologu a participat la vernisajul expoziţiei "Bruegel, Memling, Van Eyck, la Collection Brukenthal", la Muzeul Jacquemart-André din Paris. Manifestarea expoziţională este rezultatul cooperării dintre Muzeul Brukenthal din Sibiu şi la Muzeul Jacquemart-André, cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi al Ambasadei României la Paris.Fotografia alaturata a fost facuta la ceremonia de decorare. De la stânga la dreapta, Nicolas Joël, Theodor Paleologu, Franck Ferrari, Teodor Baconschi.
Sezonul de toamna la ICRNY a inceput din vara
Ion Grigorescu, unul din cei mai importanţi reprezentanţi al artelor vizuale contemporane româneşti din anii '70-80 a participat la vernisajul primei sale prezenţe in spaţiul nord-american, ce a avut loc in data de 28 august 2009, la galeria Ludlow 38 din New York. Expoziţia este concepută ca un duo Ion Grigorescu - Lili Dujourie (Belgia) şi include filme şi fotografii de Ion Grigorescu din anii '70. Ca urmare a prezenţei sale la New York, lucrarea sa video "Dialog cu Nicolae Ceauşescu" va fi inclusă in expoziţia "Revolutionary Voices: Performing Arts in Central & Eastern Europe in the 1980s", ce va fi găzduită de New York Public Library for Performing Arts in perioada noiembrie 2009 - martie 2010. Prezenţi la vernisaj, curatorii Marc şi Livia Straus au ales lucrările lui Ion Grigorescu "To My Beloved Bucharest" (video, 1977) şi "Autoportret" (fotografie, 2007) pentru a fi prezentate in cadrul expoziţiei "After the Fall" (19 septembrie 2010 - 26 iulie 2011), alături de artişti vizuali din Slovenia, Cehia, Ungaria, Letonia, Albania şi Georgia. Lucrările altor şase artişti vizuali români, printre care Adrian Ghenie, Şerban Savu, Ciprian Mureşan şi Marius Bercea, vor fi incluse in expoziţia ce va fi organizată şi găzduită de Hudson Valley Center for Contemporary Art, NY. Continuitatea prezenţei filmului românesc pe teritoriul nord-american este asigurată, cu susţinerea ICR New York, prin prezentarea peliculelor "Amintiri din epoca de aur" (scenariul Cristian Mungiu, regia Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Constantin Popescu şi Răzvan Mărculescu) şi "Cea mai fericită fată din lume" (regia Radu Jude) la Toronto Film Festival (12-17 septembrie 2009) şi, la sfârşitul acestei luni, cu prezentarea filmului "Poliţist, adjectiv" (regizor Corneliu Porumboiu) in cadrul New York Film Festival, in 28 şi 29 septembrie. Ca urmare a succesului repurtat in SUA, Museum of Modern Art (MoMA) a prezentat in 8 şi 13 septembrie filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu.
ICRNY mai pregateste: Academia itinerantă Andrei Şerban (25 septembrie - 6 octombrie); Concertul "Enescu Re-Imagined" (20 octombrie, Merkin Concert Hall); Participarea in cadrul Festivalului "Performing Revolution in Central and Eastern Europe" (noiembrie 2009 - martie 2010); "The Lost World of Old Europe - The Danube Valley, 5000-3500 BC", expoziţie şi serie de programe publice dedicate Culturii Cucuteni la Institute for the Study of the Ancient World din cadrul New York University (10 noiembrie 2009 - 25 aprilie 2010); Festivalul Filmului Românesc in New York, ediţia a IV-a (4-6 decembrie, Tribeca Cinemas); un program de filme româneşti pe canalul Link TV (decembrie 2009 - ianuarie 2010); Lansări de carte in cadrul expoziţiei ICRNY/Cărtureşti din Galeria Română, avându-i ca invitaţi, intre alţii, pe scriitorii Petru Popescu, Andrei Oişteanu, Matei Vişniec, Dan Sociu.
O intrebare pentru Ioana Nemes: What Keeps Mankind Alive?
A XI-a editie a Bienalei Internationale Istanbul, cu titlul "What Keeps Mankind Alive?", s-a deschis pe 12 septembrie si se va derula până pe 8 noiembrie. Titlul acestei editii a Bienalei este preluat din cântecul de final din "Opera de trei parale" de Bertolt Brech, iar curatorii editiei sunt membri ai What, How & for Whom, o organizatie nonprofit pentru artisti vizuali si curatori fondată in 1999 la Zagreb. Artista română invitată la Bienală, Ioana Nemes, este născută la Bucuresti in 1979 si a absolvit sectia de artă video si fotografie in 2005. A expus până in acest moment in locatii variate din Bucuresti, New York, Praga, Amsterdam, Copenhaga, etc, lucrările sale documentând, categorizând si analizând activitătile sale zilnice. La Istanbul realizează o lucrare nouă in spatiul ofertant al scolii grecesti, lucrarea, o instalatie de text, fiind parte a unei noi serii mai largi care intră intr-un dialog cu locatiile, contextul urban si conceptul expozitional al Bienalei, transmite Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul.
Cu poezia pe sub pamant
"Metropoezia" ("Wiersze w Metrze" / "Poems in the Underground") este o campanie de anvergură, realizată sub egida EUNIC Varşovia, de promovare a poeziei europene in rândurile publicului larg varşovian. British Council, Institutul Polonez al Cărţii, Institutul Camoes, Institutul Cultural Român sunt organizatorii principali. Campania stă sub patronajul doamnei Hanna Gronkiewicz-Waltz, primarul Varşoviei. Obiectivul principal al proiectului este promovarea poeziei contemporane europene prin metode mai puţin uzitate. Aflată la a doua ediţie, campania se desfăşoara anul acesta intre 15 septembrie şi 11 octombrie. Mai multor poeţi din România, Marea Britanie, Franţa, Portugalia, Irlanda, Grecia, Austria le va fi afişată, timp de o lună, câte o poezie, in original şi in traducere, in vagoanele şi staţiile de metrou din Varşovia, pe locurile destinate de obicei reclamelor. De asemenea, in şase dintre staţiile metroului varşovian vor fi plasate bannere imprimate cu versurile respectivilor poeţi. Dintre poeţii români, vor face parte din campanie Ioan Es. Pop, Simona Popescu şi Claudiu Komartin.
Povestiri din spatele obiectivului
Institutul Cultural Roman din Bucuresti gazduieste, pana pe 22 septembrie, expozitia "Fotojurnalism:Povestiri din spatele obiectivului". Expun fotoreporteri de la Jurnalul National si Mediafax Foto. Cele doua grupuri de fotoreporteri sunt cunoscute publicului atat prin lucrarile aparute in presa cotidiana, cat si prin seria de albume si expozitii care prezinta cele mai bune fotografii ale anului. Departamentul foto al cotidianului Jurnalul National s-a consacrat in lumea fotografica romaneasca prin seria de patru albume "Fotografie de Jurnal" (2004, 2005, 2006, 2007) si "Lumea Interzisa" (2006), precum si prin expozitiile de la Libraria Carturesti (2008), Teatrul National Bucuresti (2007, 2006, 2005, 2004) si Palatul Sutu (2005). In 2007, departamentul foto al Mediafax a lansat conceptul "Mediafax Foto - Best of", ce s-a materializat in doua expozitii retrospective si in doua albume care au insotit expozitiile. De fiecare data, imaginile de mari dimensiuni au fost expuse outdoor, pe gardul Muzeului National de Arta al Romaniei, pentru a readuce evenimentele vazute prin obiectivul aparatului de fotografiat in locul in care ele s-au desfasurat - spatiul public.
Domnul Popescu se intoarce acasa
Volumul "Supleantul" de Petru Popescu - un autor român, stabilit in SUA din 1974 - va apărea in librăriile româneşti in luna octombrie şi va fi promovat printr-un turneu al autorului (foto 2), in oraşe precum Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara şi Bucureşti, informează editura Curtea Veche. "Supleantul" este o poveste de dragoste şi o frescă a anilor '70, derulata in România. Noul roman al lui Petru Popescu imbină intriga politică şi tribulaţiile unui tânăr scriitor care se vede confruntat cu tentaţia puterii, reprezentată de fiica dictatorului, Zoe Ceauşescu. Acesta are de ales intre compromisul care il va aduce alături de familia Ceauşescu şi calea spre ceea ce, pentru majoritatea românilor, inclusiv pentru familia şi prietenii săi, echivalează cu libertatea - să emigreze. Petru Popescu se va afla in România pentru turneul de promovare in perioada 20 octombrie - 10 noiembrie. Petru Popescu s-a născut in 1944 la Bucureşti. Este cunoscut ca romancier şi scenarist. Stabilit in Statele Unite ale Americii din 1974, s-a impus ca romancier şi autor de scenarii ale unor filme de la Hollywood.
Peste mari si tari cu «Amintiri din Epoca de Aur»
Filmul "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu, işi face debutul in cinematografele din Italia, pelicula urmând să ruleze pe marile ecrane din Peninsulă din 18 septembrie. In luna octombrie, filmul va avea premiera şi in Marea Britanie. Pelicula a fost achiziţionata pentru a fi difuzata in peste 25 de teritorii, printre care Statele Unite, Canada, Franţa, Spania, dar şi in ţări din Asia, precum India sau Taiwan. In România, pelicula va rula sub forma a două filme distincte, care vor fi proiectate in cinematografe la distanţă de o lună. Prima parte - comedia "Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasa e viaţa!" - va intra in cinematografe, din 25 septembrie, in Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Timişoara, Bacău şi Piteşti, iar partea a doua, "Dragoste in timpul liber", va rula in cinematografe din 23 octombrie. Filmul-omnibus este regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Cristian Mungiu, acesta din urmă semnând şi scenariul. Prima parte a "Amintirilor" va deschide şi prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (25 septembrie - 3 octombrie). Din distribuţia filmului fac parte actorii Vlad Ivanov, Diana Cavaliotti, Radu Iacoban, Tania Popa, Alexandru Potocean, Emanuel Pirvu, Paul Dunca, Ion Sapdaru şi Gabriel Spahiu.
Te filmezi acum, te vezi in 2012
Spectatorii işi pot crea propriul spectacol, in cadrul unui proiect realizat de coregraful Ion Dumitrescu, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. Cei interesaţi sunt invitaţi să prezinte un spectacol de maximum 30 de minute, care va fi filmat şi va putea fi vizionat de "actori" după trei ani, in 2012. Locurile sunt limitate la 60 de autori-spectatori, iar participarea se face pe bază de cerere prealabilă. Spectacolele pot fi inregistrate de luni până vineri, intre orele 11.00 şi 16.00. Centrul Dansului asigură echipamentul necesar producerii şi păstrării casetelor inregistrate. Participanţii işi vor filma singuri reprezentaţia, intr-o cameră special amenajată. Vizionarea casetelor se va face in prezenţa tuturor celor care au contribuit de-a lungul unei singure zile, la finalul perioadei de trei ani, atunci când spectacolul va fi incheiat. Vor exista câteva sugestii şi direcţii dramaturgice, dar, in principiu, autorii sunt liberi să-şi aleagă orice teme sau modalităţi de a performa in faţa camerei de filmat. Pe perioada celor trei ani dintre producerea spectacolului şi vizionarea acestuia, toate inregistrările vor fi inchise in cutii poştale, aflate pe unul din pereţii Centrului Naţional al Dansului. Fiecare cutie va purta numele autorului, respectiv al viitorului spectator, singurul care va deţine cheia de la cutia poştală in care se va afla propriul spectacol inregistrat.
Fiecare timp cu glaciatiunea lui
Institutul Cultural Român prezintă la Festivalul de Design din Londra (19-27 septembrie) proiectul «Ice Age Chair» (foto 3) realizat de designerul Radu Comşa. Acesta face parte din expoziţia «In Praise of Shadows», organizată la Muzeul Victoria şi Albert de EUNIC Londra (reţeaua Institutelor Culturale Europene), cu sprijinul Comisiei Europene in Marea Britanie. Evenimentul marchează inceputul eliminării treptate a iluminatului cu eficienţă redusă şi include creaţiile a 20 de designeri europeni care explorează noi tehnologii in domeniu. Curatorul expoziţiei este Jane Withers, designer britanic şi autor a numeroase studii de specialitate. Radu Comşa este primul designer român care participă la Festivalul de Design din Londra, eveniment ajuns la a şaptea ediţie, cu peste 200 de expoziţii in spaţii de mare vizibilitate, precum Trafalgar Square, Southbank Centre, Victoria &Albert Museum şi Somerset House. Lucrarea «Ice Age Chair» nu este un scaun propriu-zis, ci un inveliş care ascunde subtil un scaun obişnuit. Lumina emană difuz prin fibra din jurul scaunului, iar acesta dispare, lăsând să transpară doar o imagine in negativ, asemeni aceleia a unui scaun captiv in straturi de gheaţă din vremuri de demult.