GE Energy: Romania va atrage noi investitii gigantice in energia eoliana

Autor: Roxana Petrescu 15.09.2009

GE Energy, divizia de echipamente energetice a General Electric, spune ca in urmatorii ani vor mai fi semnate contracte de valoarea celui pe care compania l-a castigat pentru livrarea de turbine eoliene in parcul de 1,1 mld. euro al CEZ din Dobrogea.



"Daca ne gandim la cele doua etape ale parcului eolian CEZ, luate impreuna - il putem considera drept unul dintre cele mai importante contracte incheiate in Romania pana acum", spune Rod Christie, presedinte al GE Energy pentru Europa Centrala si de Est, Rusia si CSI.

GE Energy a castigat recent contractul prin care va livra 101 de turbine eoline pentru parcul pe care CEZ il va construi in Cogealac in conditiile in care americanii au castigat si prima faza a licitatiei care prevedea livrarea a 139 de turbine pentru parcul de la Fantanele. Potrivit reprezentantilor companiei, prima parte a contractului a avut o valoare de 600 mil. $ (circa 410 mil. euro), iar surse din piata spun ca pentru a doua parte americanii vor primi circa 300 mil. euro.

Parcul pe care cehii il vor pune in functiune in 2011 si care va avea 600 MW va fi cel mai mare parc pe uscat din Europa.

Construiesc si centru de service

"Aproximativ 100 de angajati si subcontractori ai GE, de la tehnicieni de service, manageri de proiect, logistica si ingineri se afla la Fantanele, contribuind la faza de constructie derulata in prezent. Acestia provin din tari precum Germania, Brazilia si Statele Unite, unde se afla fabricile noastre, dar si din Romania", mai spune reprezentantul GE Energy care a precizat ca grupul va construi si un centru de service in apropierea celor doua parcuri eoliene din Fantanele si Cogealac.

"In prezent, mai putin de 1% din energia Romaniei provine din surse eoliene. La sfarsitul anului 2008, in Romania exista o capacitate de 10 MW de putere eoliana instalata, din aproximativ 65.000 MW de capacitate eoliana totala instalata in UE", spune Christie. Mergand mai departe, potrivit statisticilor europene citate de reprezentantul GE Energy, tocmai lipsa acestor investitii pe partea eoliana creeaza premisele ca pe viitor contracte cu o valoare similara celui dintre CEZ si GE Energy sa se repete.

Un business urias

"In 2008, 36% din intreaga capacitate noua de generare a electricitatii instalate in Uniunea Europeana au reprezentat energie eoliana, depasind toate celelalte tehnologii, cum ar fi cele pe baza de gaz, carbune si energie nucleara. In medie, au fost instalate 20 de turbine eoliene in fiecare zi lucratoare din anul 2008. De asemenea, anul trecut, in UE, 160.000 de lucratori au fost angajati in total, direct sau indirect, in acest sector, unde s-au inregistrat investitii in valoare de aproximativ 11 miliarde de euro", spune Christie, citand statisticile realizate de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene. Concluzia acestor statistici este ca Romania nu va fi ocolita de investitiile in segmentul eolian, astfel ca si contracte de genul CEZ-GE Energy vor fi semnate in anii urmatori. "Prin urmare, daca analizam aceste statistici, este foarte posibil sa se semneze contracte similare in regiune sau in Romania in urmatorii ani".

In afara de contractele castigate cu CEZ, GE a mai obtinut anul trecut un contract urias cu Petrom, cea mai mare companie locala, care va construi la Brazi o centrala de 860 MW in urma unei investitii de 500 mil. euro. GE Energy primeste din acest proiect 215 mil. euro, potrivit reprezentantilor companiei.