Investitiile straine directe au cazut la un sfert fata de luna iulie a anului trecut. Cum comentati?

Autor: Mihaela Claudia Medrega 13.09.2009

Investitiile straine directe au inregistrat o corectie semnificativa in iulie, coborand cu 76,7%, la 203 mil. euro, la un sfert fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, de 872 mil. euro.



Ritmul de scadere s-a accentuat, dupa ce in iunie investitiile au scazut la jumatate fata de nivelul din acelasi interval de anul trecut. In plus, investitiile straine directe nu au mai reusit sa acopere in totalitate deficitul de cont curent din iulie, cum s-a intamplat in lunile precedente.

In primele sapte luni, investitiile straine au ajuns la 3,09 mld. euro, in scadere cu 47,9% fata de valoarea inregistrata in acelasi interval din 2008, de 5,9 mld. euro, potrivit datelor BNR.

"Cea mai mare parte a acestor investitii au avut ca destinatie economia reala, in timp ce sectorul bancar a atras aproximativ 10% din total", a comentat Florin Sinca, analist in cadrul BCR. Din totalul investitiilor aferente primelor sapte luni, participatiile la capital au reprezentat 41,2%, creditele intra-grup 48,6%, iar profitul reinvestit 10,2%.

Declinul investitiilor din acest an este in ton cu estimarile analistilor, care au mers pana la scadere de 50% sau chiar mai mult pentru intreg anul 2009 fata de anul trecut, cand volumul total al investitiilor straine directe a depasit 9 mld. euro.

Deficitul extern continua ajustarea

Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din economie, a continuat ritmul accelerat de ajustare in conditiile contractiei economiei.

Dupa primele sapte luni, deficitul contului curent al balantei de plati a ajuns la 2,7 mld. euro, in scadere cu 73,8% fata de aceeasi perioada din 2008, contractia fiind apropiata de cea inregistrata in primele sase luni, de 73,3%.

Influenta determinanta asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 3,2 mld. euro, in scadere cu 69,4% comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2008.

Exporturile au avut in continuare o performanta buna, fiind sprijinite de stimulii guvernamentali din tarile zonei euro, cum ar fi cei pentru inlocuirea autoturismelor vechi.

Serviciile au avut in primele sapte luni o contributie negativa la deficitul de cont curent de 42 mil. euro, desi in perioada similara din 2008 au sprijinit restrangerea dezechilibrului cu 414 mil. euro. Pe de alta parte, veniturile au avut un deficit de 1,68 mld. euro, cu 48,73% mai redus fata de valoarea de 3,28 mld. euro din intervalul similar al anului trecut.

Transferurile curente au continuat sa inregistreze un sold pozitiv, desi in scadere, avand o contributie neta la reducerea deficitului de 2,24 mld. euro, in coborare cu 27,24% fata de surplusul de 3,08 mld. euro din intervalul ianuarie - iulie 2008.

Scade datoria pe termen scurt

Datoria externa pe termen scurt a scazut cu 5,2 mld. euro in perioada decembrie 2008 - iulie 2009 in paralel cu majorarea datoriei pe termen mediu si lung ca urmare a contractarii pachetului de finantare externa de la FMI si Comisia Europeana.

Datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns la 31 iulie la 59,7 mld. euro, reprezentand 77,8% din total datorie externa, in crestere cu 16,7% comparativ cu finele anului trecut.

Totodata, datoria externa pe termen scurt a fost dupa primele sapte luni de 17,01 mld. euro, respectiv 22,2% din total datorie externa, in scadere cu 23,3% fata de 31 decembrie 2008.

Rezervele internationale ale bancii centrale acopera in prezent 8,7 luni de importuri de bunuri si servicii, in comparatie cu 5,7 luni in decembrie 2008.

Datoria publica directa, respectiv imprumuturi externe contractate direct de Ministerul Finantelor Publice si autoritatile administratiei publice locale, a crescut cu 14% in primele sapte luni, de la 9 mld. euro la 10,27 mld. euro.