Care este noul pol al turismului romanesc

Autor: Mirabela Tiron 14.09.2009

Cu o capacitate de cazare de 4.000 de locuri in vile si pensiuni si cu investitii ce au depasit cateva zeci de milioane de euro in ultimii ani, zona Bran-Moeciu-Rasnov nu duce lipsa de turisti nici in aceasta perioada, in conditiile in care multe din pensiunile de pe Valea Prahovei - o destinatie mult mai frecventata de bucuresteni - sunt pe jumatate goale.



Viorica Carlan a infiintat in urma cu doi ani pensiunea Viorica din Moeciu de Sus cu bani europeni, iar acum spune ca cele zece camere clasificate la patru margarete sunt aproape tot timpul ocupate de turisti. "Am avut si avem turisti atat in timpul saptamanii, dar si in weekend, peste 90% din camere sunt ocupate". Tariful unei nopti de cazare variaza intre 100-110 lei pe noapte la pensiunea Viorica din Moeciu.

Zona Bran-Moeciu-Rasnov s-a dezvoltat foarte mult in ultimii trei ani, cand au inceput sa fie construite vile, pensiuni sau casute de vacanta atat de catre localnici, cat si de catre investitori din Bucuresti si Constanta, dupa cum spune Marilena Stoian, reprezentanta Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC).

"Cel mai mare boom in constructii a fost perioada in care s-au putut accesa fonduri europene prin programul Sapard. In prezent sunt cel putin 400 de pensiuni si vile, fiind o zona cu o capacitate mare de cazare, in care nu se resimte inca criza financiara", a spus ea. Aceasta zona turistica este numita: kilometrul zero al turismului rural din Romania, dat fiind faptul ca au inceput sa se dezvolte proiecte turistice inca din 1990, dupa cum apreciaza Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Relu Banucu, proprietarul pensiunii de patru margarete Katharina, care opereaza zece camere in zona Bran spune ca incasarile pensiunii le-au depasit cu 50% pe cele de anul trecut, iar gradul de ocupare al pensiunii a fost de 90% pana acum. "Am depus un efort mai mare pentru a atrage turistii", marturiseste el.

Pensiunea Katharina a avut o cifra de afaceri de aproape 18.000 de euro anul trecut, de trei ori mai mare decat cea din anul anterior, si un profit net de 3.000 de euro, potrivit datelor de pe Ministerul Finantelor.

Zeci de milioane de euro in pensiuni de lux

In timp ce multi localnici au construit cate o pensiune cu 5-10 camere care le asigura incasari suficiente pentru a ramane in aceste zone rurale, cativa investitori au alocat milioane de euro pentru dezvoltarea unor zone de lux in aceasta regiune cu mare potential turistic.

Ovidiu Garbacea, antreprenorul care a construit complexul Cheile Gradistei, detine in prezent noua vile ce cumuleaza 280 de locuri de cazare, pe o suprafata totala de sase hectare. Complexul este situat la sapte kilometri de Castelul Bran si la 30 de kilometri de orasul Brasov.

"In toate weekend-urile am avut toate camerele ocupate, iar in timpul saptamanii aproape 80-90% din ele au fost ocupate de turisti. La noi nu se simte nicio diferenta fata de anul trecut in ceea ce priveste traficul de turisti", a spus Loredana Nistor, directorul general al complexului.

Complexul pune la dispozitia turistilor o partie de schi, terenuri de tenis, sala de fitness, saune si un restaurant rustic. Pretul unei nopti de cazare intr-o vila in perioada sezonului de vara este de 120 de lei camera pe zi, in timp ce o camera la hotel costa 185 de lei pe noapte, iar la mini-hotel este de 140 de lei. Complexul tinteste nu doar turisti care vin in vacanta, dar si turisti de business, care solicita organizarea de evenimente. Astfel, in cadrul complexului sunt sase sali de conferinte, care cumuleaza 800 de locuri.

"In timpul concediilor de vara aceste locuri din salile de conferinte nu sunt in totalitate ocupate, insa in extrasezon avem foarte multe evenimente organizate de companii", a spus Nistor. Tariful de inchiriere al celei mai mari sali de conferinte din complex, care are 600 de locuri, se ridica la 1.000 de lei pe zi, in timp ce sala de conferinte pentru 120 de persoane poate fi inchiriata cu 480 de lei pe zi. Complexul Cheile Gradistei a rulat anul trecut afaceri de aproape 2,8 mil. euro si un profit net de 570.000 de euro, potrivit rezultatelor financiare de pe Ministerul Finantelor, care cumuleaza cifrele celor trei companii Cheile Gradistei, Cheile Gradistei Turism si Cheile Gradistei Sport.

Autorizatii de investitii de 10 mil. euro

La sfarsitul anului trecut complexul Cheile Gradistei s-a extins cu inca o vila si alte servicii de agrement. De asemenea, urmeaza sa fie construit un al doilea complex de lux in Fundata.

"Nu pot sa dau informatii legate de valoarea investitiei sau alte detalii in ceea ce priveste acest proiect, insa va fi un proiect mare", a spus Nistor. Cu toate acesta, desi nu in acelasi ritm de pana acum, proiectele de investitii continua si anul acesta in zona.

Adrian Vestia, primarul orasului Rasnov, a spus ca valoarea proiectelor private de investitii pentru care a dat autorizatii anul acesta se ridica la peste 10 milioane de euro. "In primul rand am dat autorizatii pentru dezvoltarea a trei parcuri de distractii, respectiv un parc de distractii avand ca tematica evolutia dinozaurilor pentru care am oferit deja certificatul de urbanism, un parc de aventura si unul cu saniute hidraulice", a declarat el.

Firma HCR din Sfantu Gheorghe, controlata de Gabriel Rozorea, intentioneaza sa construiasca parcul de dinozauri din Rasnov, o investitie evaluata la 5 milioane de euro. Parcul cu saniute hidraulice va fi construit pe o suprafata de patru hectare, investitia fiind estimata la 3 milioane de euro, in timp ce parcul de aventura necesita o investitie de 1 milion de euro.

"Cred ca in total vom avea 200.000 de turisti la sfarsitul anului". Primarul orasului a mai spus ca acum se dezvolta din bani europeni un drum turistic care sa sa lege cetatea Rasnov de cabana Diham, o investitie de 1 milion de euro din bani europeni. "Pe langa proiectele primariei se vor dezvolta si multe proiecte private. Am dat foarte multe autorizatii de constructii de la inceputul anului", a sustinut el, adaugand ca in Rasnov capacitatea de cazare se ridica la aproape 1.500 de locuri.

Pe de alta parte, reprezentantii primariei Bran au sustinut ca daca in ultimii trei ani au dat autorizatii in special unor investitori bucuresteni sau din alte orase care si-au construit case de vacante sau pensiuni, anul acesta au fost mult mai putine. De la inceputul anului pana in septembrie primaria Bran a dat 53 de autorizatii de constructii.

Daca reprezentantii primariei Moeciu nu au oferit niciun raspuns legat de proiectele aflate in dezvoltare si de traficul turistic al zonei, cei de la primaria Bran au spus ca anul trecut au avut aproape 36.000 de turisti, din care 88% au fost turisti romani, iar restul straini.

Ce-i mai lipseste zonei turistice

Relu Banucu, proprietarul unei pensiuni din Bran precizeaza ca desi zona este foarte atractiva datorita castelului Bran, lipsa infrastructurii, a canalizarilor si a posibilitatilor de divertisment reprezinta o problema serioasa. "Turistul vine o data, de doua ori sa vada castelul Bran, dar trebuie sa gaseasca si ceva pentru a se distra", sustine el. Viorica Carlan sustine ca singura problema a zonei Moeciu este aceea ca nu ofera o partie mai mare pentru turisti, deci mai trebuie dezvoltata infrastructura.