Indicele ZF Agresiv a dublat banii in 2009

Ziarul Financiar 10.09.2009

Portofoliul ZF Agresiv, lansat de Ziarul Financiar in luna martie, a inregistrat o crestere de 96% fata de valoarea de pornire de 1.000 de puncte de la inceputul anului.

In acelasi interval, indicele celor mai mari zece companii de pe Bursa, BET, a crescut cu 49%, iar indicele SIF-urilor, BET-FI, a castigat 90%.

ZF Agresiv simuleaza o politica mai riscanta de investitii, avand in componenta actiuni care au inregistrat printre cele mai mari scaderi in 2008, precum Broker Cluj (BRK), Biofarm Bucuresti (BIO) si Impact Bucuresti (IMP), dar si titlurile SIF, care se numara printre cele mai lichide, dar si cele mai volatile de pe Bursa.

Opt dintre cele 14 actiuni care intra in componenta portofoliului au crescut cu peste 100% de la inceputul anului. Fata de valoarea minima, inregistrata la inceputul lunii martie, portofoliul ZF Agresiv a crescut cu peste 165%.

Portofoliul ZF Moderat, care simuleaza o strategie de investitii cu grad mediu de risc, a inregistrat in acest an o crestere de 82%, beneficiind de cresterile puternice inregistrate de actiunile din sectorul bancar, Erste Bank (EBS) si Banca Transilvania (TLV), dar si de cresterile Rompetrol Rafinare (RRC) si Zentiva (SCD), care au facut sau vor face obiectul unor oferte publice de preluare.

Al treilea portofoliu, ZF Conservator, care simuleaza o politica de investitii mai putin riscanta, a crescut cu aproape 40% fata de inceputul anului. Portofoliul contine in special actiuni din sectoare defensive, precum companiile de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (ATB) si companii din industria alimentara, precum Albalact (ALBZ). Portofoliul conservator urmareste mai ales conservarea portofoliului in perioade de scadere a Bursei.