COLECTII / Patru popasuri la Biblioteca Polirom

Autor: Stelian Turlea 10.09.2009
Nu ne-am mai ocupat de ceva vreme de aceasta colectie, Biblioteca Polirom, care a continuat sa apara cu frecventa de metronom, cateva carti pe saptamana (o parte dintre volumele iesite pe piata au fost insa prezentate in alte rubrici ale "Ziarului de Duminica"). Nu putem sa omitem, de la inceput, rolul esential al coordonatorului colectiei, Bogdan Alexandru Stanescu, cel care isi face planuri pe multa vreme inainte si se inconjoara de un grup de colaboratori dintre cei mai harnici. Trecem in revista in acest numar cateva titluri aparute in preajma Targului de carte Bookfest.
F.Scott Fitzgerald - "Strania poveste a lui Benjamin Button si alte intamplari din epoca jazzului".Traducere din limba engleza si note de Ona Frantz. Volumul cuprinde sapte povestiri celebre, intre care cea care da titlul cartii, a carei ecranizare a fost distinsa cu trei premii Oscar, trei premii Bafta si cinci nominalizari la Globul de Aur.
Tracy Chevalier - "Simetria de temut". Traducere din limba engleza de Fraga Cusin si Ioana Filat. Dupa minunatele ei romane "Albastru pur", "Fata cu cercel de perla", "Doamna si licornul" (toate aparute in romaneste la aceeasi editura si in aceeasi colectie), Tracy Chevalier isi poarta cititorii in Londra sfarsitului de secol XVIII, printre personaje aflandu-se si poetul rebel William Blake, care ii fascineaza pe copiii unei familii abia mutate in capitala. Este perioada in care la Londra se aud ecourile Revolutiei franceze, care produc mare tensiune. O carte, ca si precedentele, superba.
Kazuo Ishiguro - "Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg". Traducere din limba engleza si note de Vali Florescu. Cinci istorioare care exploreaza temele predilecte ale autorului: dragostea, muzica, trecerea timpului, celebritatea.
Jack Kerouak, William S.Burroughs - "Si hipopotamii au fiert in bazinul lor". Traducere din limba engleza si note de Ciprian Siulea.

Romanul a fost scris de cei doi parinti ai generatiei "beat"in 1945, cu un deceniu inainte de explozia curentului pe care l-au impus, impreuna cu Allen Ginsberg, in literatura americana. Cartea a aparut insa abia in 2008, dupa moartea celor doi autori si a unuia dintre personajele centrale ale romanului. A fost publicata atat de tarziu pentru ca, in primul rand, in 1945, obscenitatea limbajului, abundenta intrigilor pe baza de droguri, promiscuitatea si homosexualitatea nu au atras niciun editor. Este o combinatie de policier, thrillersi elegie existentiala pe tema golirii de sens a vietii moderne. Actiunea se petrece imediat dupa al doilea razboi mondial in Manhattanul in care colcaie betivii, curvele, marinarii, pederastii si sufletele pierdute.