Pariurile pe pragul de detinere au urcat SIF-urile cu 9% in doua zile

Autor: Rares Jitianu 09.09.2009

SIF-urile au castigat ieri 4,5% dupa o crestere similara in sedinta de luni, speculatiile privind ridicarea pragului de detinere de 1% fiind principalul motor al cresterilor.

BET, indicele celor mai lichide zece companii de la Bursa, a inchis ieri in crestere cu 0,1%, in vreme ce BET-C, indicele general al pietei, s-a apreciat cu 0,3%. In acelasi timp, BET-FI a inchis ieri cu un avans de circa 4,5%, dupa ce au atins o crestere de pana la 5,5% in timpul sedintei de tranzactionare.

Astazi, proiectul de lege privind eliminarea pragului de detinere de 1% din cadrul celor cinci societati de investitii financiare urmeaza sa primeasca avizul Comisiei Juridice. Proiectul a fost trimis catre Comisie pe 2 septembrie. De asemenea, tot pe 2 septembrie acesta a fost trimis si catre Comisia pentru Buget, termenul de predare a raportului fiind fixat miercurea viitoare, pe 16 septembrie. Proiectul de lege a primit avizul favorabil al Consiliului Legislativ la finele lunii iulie.

"La SIF-uri cred ca a fost vorba ieri de aceleasi nesfarsite speculatii pe pragul de detinere de 1%. Cum s-a aflat de avizul pe care Comisia Juridica trebuie sa il dea, actiunile au sarit. Actiunile celor cinci societati de investitii financiare vor fi speculate in continuare. In orice caz, va depinde destul de mult si de avizul care va fi dat", spune Dorin Masca, broker la Carpatica Invest.

Acesta este de parere ca situatia actuala de pe SIF-uri este una hilara care tine de ani de zile, existand astfel de speculatii si in trecut.

"Evident ca o sa inceapa si corectiile. Cred ca acest ritm de crestere poate fi mentinut pe parcursul mai multor sedinte de tranzactionare doar daca vor exista garantii ca pragul va fi eliminat si se vor da lupte pentru achizitionarea unor pachete importante. Altfel, nu vad cum s-ar putea mentine acest ritm de crestere", spune Masca.

Din grupul societatilor, SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat ieri cel mai mare rulaj, de 8,7 mil. lei (2,1 mil. euro), reprezentand de fapt al doilea rulaj din piata.

Cea mai mare lichiditate a fost atinsa ieri de actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la 16,8 mil. lei (4 mil. euro). Pachetele de actiuni Rompetrol Rafinare transferate ieri la Bursa au reprezentat circa 1,5% din capitalul societatii.

In sedinta de ieri s-au perfectat si patru tranzactii DEAL cu actiunile Banca Transilvania (TLV), valoarea totala a acestora ridicandu-se la 42,8 mil. lei (10,2 mil. euro). Transferurile au fost realizate la un pret de 1,62 lei/actiune, cu 0,6% peste nivelul de referinta. Pachetul de actiuni transferat a reprezentat 2,5% din capitalul social al bancii.

Lichiditatea totala a pietei s-a ridicat ieri la 97,5 mil. lei (23 mil. euro), in conditiile in care investitorii au plasat circa 3,3 mil. lei (0,8 mil. euro) si in obligatiuni.

"Piata este dominata de speculatori, nu este nimeni care sa vrea sa tina in momentul de fata actiuni, pentru ca nu sunt motive sa o faca. Toate miscarile din piata sunt pur speculative. Evident, castigurile sunt consemnate de cei care au acces la informatie", spune Masca.

De urmarit astazi