SIF-urile au castigat ieri 4,7%. Brokerii nu cred ca a trecut corectia. Cum comentati?

Autor: Vlad Anastasiu 08.09.2009

Bursa locala inregistrat ieri aprecieri puternice, in special in zona societatilor financiare, care au urcat cu aproape 5% fata de referinta, in timp ce principalele zece companii din piata, grupate sub indicele BET, au inregistrat aprecieri de peste 3,5%.

Brokerii apreciaza ca piata nu a trecut testul corectiilor, in ciuda ultimelor doua sedinte care au ridicat piata cu aproximativ 5%, fiind mai degraba vorba despre un entuziasm al investitorilor pe termen scurt, alimentat de evolutiile pietelor externe. Pe termen mediu insa brokerii fac apel la prudenta.

"Este prematur dupa doua sedinte de cresteri sa tragem concluzia ca piata locala a trecut testul corectiilor. Este vorba despre un optimism pe termen scurt al investitorilor, alimentat si de aceasta data de evolutia pietelor externe. Pe termen mediu mi-e greu sa fac estimari referitoare la evolutia pietei, insa cred ca e cazul sa fim in continuare prudenti. Pe termen lung am incredere in revenirea pietei, cu atat mai mult cu cat investitorii si-au schimbat perspectiva asupra crizei si a viitorului ei. De la un dezastru financiar s-a ajuns la o criza serioasa, dar care poate fi gestionata", a declarat Razvan Pasol, directorul executiv al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Titlurile BRD au inregistrat unul dintre cele mai mari avansuri din piata, de 5,8% fata de referinta, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu aproape 2%. La categoria societatilor financiare, cea mai mare apreciere a fost inregistrata de titlurile SIF Moldova (SIF2), de 6,1% fata de referinta, urmate in top de cresterea SIF Oltenia (SIF5), de 5,4% si SIF Muntenia (SIF4), de 4,6%.

Indicele BET-FI a urcat ieri cu peste 1.000 de puncte, aproape de nivelul de 22.500 de puncte.

"Nu este vorba despre un entuziasm iesit din comun pe SIF-uri, chiar daca societatile financiare au inregistrat cea mai mare crestere din piata. Este o revenire dupa corectiile din ultimele doua saptamani. Pe termen mediu, SIF-urile ar putea sparge urmatorul suport, pe fondul asteptarilor investitorilor cu privire la eliminarea pragului de detinere", a adaugat Pasol.

In sectorul energetic, titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au urcat cu 1,2% si respectiv 4,7% fata de referinta, in timp ce actiunile societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au urcat cu 0,8% si respectiv 1,9%. Cea mai mare crestere din sedinta de ieri au inregistrat-o titlurile combinatului chimic Amonil (AMO), de aproape 15% fata de referinta.

"Cred ca pragurile suport de pe piata locala au devenit prea putin importante pentru investitori. Nu mai conteaza daca sparg sau nu pragurile, daca se creeaza un prag de rezistenta, atata timp cat piata locala evolueaza in ton cu pietele internationale. Investitorii ar trebui sa fie mai atenti la pragurile de pe extern, decat la cele de pe piata locala si nu ar trebui sa reactioneze la o corectie a bursei locale sub pragurile suport", a incheiat directorul Intercapital.

De urmarit astazi