Cenusareasa Uniunii Europene, Bulgaria, laudata de Wall Street Journal pentru deciziile de austeritate luate de ministrul de Finante tehnocrat

Ziarul Financiar 07.09.2009

Noul guvern al Bulgariei a reusit sa reduca cheltuielile in mod drastic, ratingul de tara crescand pe fondul politicilor economice ale ministrului de finante, Simeon Djankov, fost economist in cadrul Bancii Mondiale, se arata intr-un articol al publicatiei economice Wall Street Journal.

Guvernul, condus de premierul Boyko Borisov, s-a format dupa castigarea alegerilor parlamentare in iulie, dupa ce partidul aflat acum la guvernare a promis reducerea efectelor recesiunii si a nivelului coruptiei, promisiuni care au dus si la deblocarea de fonduri de 1,56 miliarde dolari puse la dispozitie de Uniunea Europeana.

Djankov a reusit sa inghete salariile bugetarilor si pensiile, reducand in acelasi timp valoarea proiectelor de investitii si cheltuielile guvernamentale cu 15%. Toate acestea au dus la o reducere a deficitului bugetar al Bulgariei cu 81% la 76,5 milioane dolari in august, de la 412 milioane dolari in iulie.