Emotii in UE cu trei saptamani inaintea referendumului irlandez pentru Tratatul de la Lisabona

Autor: Doina Anghel 06.09.2009

Irlanda este pe cale sa arunce din nou Uniunea Europeana in impas, de vreme ce numarul sustinatorilor Tratatului de la Lisabona este in continua scadere, pe fondul agravarii crizei economice si a cresterii numarului imigrantilor.

Irlandezii sunt chemati din nou la vot la 1 octombrie, pentru a se pronunta asupra Tratatului de la Lisabona dupa ce, anul trecut, ei au respins asa-numita "constitutie europeana". Irlanda este ultima tara care trebuie sa aprobe tratatul, inainte ca acesta sa poata intra in vigoare, insa semnalele care vin de pe insula nu sunt deloc incurajatoare.

Ministrul irlandez al afacerilor externe, Michael Martin, a admis la finele saptamanii trecute ca referendumul asupra Tratatului de la Lisabona, programat la 2 octombrie, va fi precedat de o campanie "foarte stransa". Potrivit unui sondaj publicat de cotidianul Irish Times, sustinatorii tratatului, respins anul trecut de majoritatea irlandezilor intr-un prim referendum, ocupa in continuare primul loc cu 46 la suta, dar numarul lor este in scadere cu opt puncte procentuale. Numarul nehotaratilor creste cu sapte puncte procentuale, ajungand la 25 la suta, iar cel al opozantilor, cu un punct, ajungand la 29 la suta.

"Avem in fata o provocare considerabila", a recunoscut Martin. "Am stiut intotdeauna ca va fi greu sa obtinem (un 'da') insa cred cu adevarat ca putem realiza acest lucru", a insistat el.

Potrivit Irish Times, aceasta diminuare a numarului de sustinatori este cauzata in primul rand de scaderea popularitatii Guvernului lui Brian Cowen, afectat de o criza economica profunda, dublata de o anumita "delasare" a partidelor.

"Cu mai putin de o luna inaintea votului, aceasta scadere a sustinerii ar trebui sa scoata partidele pro-Lisabona dintr-o letargie care le-a marcat actiunea pana acum", avertizeaza cotidianul.

Irlanda este singurul stat membru al Uniunii Europene obligat prin Constitutie sa supuna aprobarii prin referendum Tratatul de la Lisabona, menit sa imbunatateasca functionarea institutiilor unei Europe extinse, cu 27 de membri.

 

Cele mai importante prevederi ale Tratatului de la Lisabona