O firma din Olt a luat 189.000 € pentru productia de pavaje

Autor: Adriana Rosoga 31.08.2009

Firma Paraschiv SNC din localitatea Bals, judetul Olt, care produce prefabricate din beton si care a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de circa 226.000 de euro, va primi fonduri europene nerambursabile de 188.900 de euro pentru achizitionarea unei linii automate de productie a prefabricatelor din beton.

Firma a depus anul trecut proiectul "Utilaje pentru pavele competitive in regiunea Sud-Vest" care are o valoare totala de 1.402.981 lei (circa 333.000 de euro, la un curs de 4,2 lei). Din aceasta suma, firma va primi fonduri nerambursabile de 695.273 de lei (165.000 de euro, la un curs de 4,2 lei). Cheltuielile neeligibile pe care firma le are de suportat sunt de 394.537 de lei (93.600 de euro la un curs de 4,2 lei). Proiectul a fost depus si aprobat in cadrul Programului operational regional (POR), "Sprijinirea microintreprinderilor".

Proiectul se va realiza in patru etape, ceea ce inseamna o perioada de implementare de 12 luni. "Ne pregatim in acest moment sa achizitionam linia automata de productie a prefabricatelor din beton. Am dorit ca prin acest proiect sa crestem capacitatea de productie si realizam un produs de o calitate mai buna, si totodata sa imbunatatim productivitatea", spune Cristian Paraschiv, administratorul Paraschiv SNC.

Proiectul a fost realizat cu ajutorul unei firme de consultanta. "Firma de consultanta ne-a contactat. Ne-a prezentat posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru microintreprinderi si ne-am gandit ca este o oportunitate care ne va ajuta sa rezolvam problema de crestere a productivitatii si a calitatii. Singuri nu am fi reusit sa facem o astfel de investitie", spune Paraschiv.

El spune ca cea mai mare dificultate in implementarea proiectului a fost accesarea unui credit. "Am cautat sa obtinem un credit de 150.000 de euro pe zece ani pentru a putea sa incepem investitiile pentru proiectul cu fonduri europene. Ne-am lovit insa de dobanzile anuale mari, intre 15 si 20% la lei si de garantiile care ne sunt cerute. Foarte greu am reusit sa primim aprobare pentru un credit prin care sa ne asiguram partea de cofinantare", spune administratorul Paraschiv SNC.

Firma este pe piata din 1992 cand efectua in principal constructii civile, apartamente, case, vile, instalatii sanitare, electrice, finisaje, finisaje interioare si exterioare. "Din 2002 ne ocupam de productia de prefabricate din beton - pavaje. Principala noastra piata de desfacere pe care avem o mare experienta este Romania, pentru ca nu este eficient sa produci prefabricate din beton pentru export", spune Paraschiv.

Firma are in prezent 11 angajati, iar in urma implementarii proiectului se vor mai crea sapte joburi. Anul trecut, compania a avut afaceri de 798.000 de lei (circa 226.000 de euro).

Cine ia banii:

Compania: Paraschiv SNC Bals, judetul Olt

Obiect de activitate: productie prefabricate din beton

Proiectul: "Utilaje pentru pavele competitive in regiunea Sud-Vest"

Valoarea totala a proiectului: 333.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 188.900 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 226.000 de euro