Cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial e pe sfarsite: Economia mondiala isi revine, dar procesul este plin de obstacole, avertizeaza seful Bancii Centrale Europene

Autori: Catalina Apostoiu , Cristina Rosca 24.08.2009

Economia mondiala este pe drumul cel bun, sustin cei mai importanti bancheri centrali, avand in spate datele pozitive privind economiile Germaniei, Frantei si Japoniei. Dar drumul pe care aceasta il are de parcurs dupa iesirea din recesiune va fi anevoios, avertizeaza Jean-Claude Trichet, presedintele BCE.



Dupa ce au scapat de recesiune, germanii se asteapta la o crestere economica puternica in T3

 

Economia germana, cea mai mare economie a Europei, ar putea inregistra o crestere accentuata in trimestrul trei (T3), dupa ce tara a depasit in mod neasteptat recesiunea in trimestrul anterior, au declarat oficialii bancii centrale germane (Bundesbank), citati de Bloomberg.

"In linie cu conditiile economice mondiale mai bune, evolutia negativa ciclica a activitatii economiei germane s-a oprit in cel de-al doilea trimestru al acestui an", se arata in raportul lunar al Bundesbank. "In conformitate cu principalii indicatori, o accelerare pronuntata a ritmului de crestere al productiei totale ar putea fi inregistrata in trimestrul al treilea de la un nivel scazut."

Bancile centrale din intreaga lume au redus in mod agresiv ratele dobanzii, iar guvernele au cheltuit miliarde de dolari pentru a contracara cea mai severa scadere economica la nivel mondial din ultimii peste 60 de ani.

Companiile germane, de la Volkswagen la Siemens, au raportat castiguri peste asteptari in ultima luna, iar increderea investitorilor a urcat pana la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani in luna august.

Produsul Intern Brut al Germaniei a avansat cu 0,3% in trimestrul al doilea fata de trimestrul anterior, cand a consemnat o scadere de 3,5 procente, conform datelor oficiale publicate pe 13 august.

Economia franceza a iesit la randul ei din recesiune, trecand pe crestere in cel de-al doilea trimestru.

Cresterea economiei franceze a fost anuntata cu surprindere de guvernul de la Paris, ministrul economiei Christine Lagarde anuntand la postul de radio RTL ca "datele sunt foarte surprinzatoare. Dupa patru trimestre consecutive de scadere, Franta iese in sfarsit din recesiune, iar cresterea economica redevine pozitiva".

Guvernul cancelarului german Angela Merkel a alocat aproximativ 85 mld. euro (121 mld. dolari) in vederea combaterii recesiunii, pachetul de stimulente incluzand scutiri de taxe si plati de 2.500 de euro destinate consumatorilor care renunta la automobilele vechi pentru a achizitiona automobile noi.

Pe 6 august, Banca Centrala Europeana a decis mentinerea ratei de referinta a dobanzii la un minim record de un procent. Eforturile guvernelor si bancilor centrale din intreaga lume "dau acum roade", se arata in raportul bancii centrale germane.

"Totusi, exista in continuare un nivel ridicat de nesiguranta", se arata in acelasi timp in raport. O redresare sustinuta depinde "in primul rand de mentinerea stimulentelor de pe partea exporturilor". (Catalina Apostoiu)

 

Bancherii centrali se lauda: Daca nu interveneam prompt, economia mondiala intra in colaps

 

Economia mondiala isi revine din cea mai puternica recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar acest fapt este confirmat si de Ben Bernanke, presedintele Fed, si de Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, doua dintre personalitatile aflate in centrul evenimentelor de la nivel mondial, scrie Bloomberg.

Dar redresarea se datoreaza exclusiv masurilor dure si fara precedent luate de autoritatile din intreaga lume, considera cei mai puternici bancheri centrali din lume reuniti la un simpozion anual organizat de Fed, banca centrala americana.

"Perspectivele pentru intoarcerea pe crestere in viitorul apropiat sunt inbucuratoare, insa pericolul unor obstacole importante persista", chiar si posibilitatea ca firmele din sectorul financiar sa continue sa posteze pierderi, a declarat Bernanke.

"Un raspuns puternic si fara precedent la nivel international a reusit sa evite un colaps iminent al sistemului financiar mondial", a spus Bernanke.

Trichet a afirmat ca "semnele pozitive" nu reprezinta un motiv suficient pentru ca el sa declare ca revenirea este sustenabila si ca oficialii au "extrem de mult de lucru".

 

Viitor incert, opinii contradictorii

Trichet a adaugat ca economia mondiala are de parcurs "un drum dificil, presarat cu obstacole", insa confirma ca, asa cum arata cele mai multe indicii, aceasta isi revine din recesiune.

"Exista semne care ne indica o incheiere a perioadei de cadere libera pentru economia reala", a marturisit Trichet in cadrul simpozionului ce a avut loc in Jackson Hole, Wyoming.

Aceasta "nu inseamna ca in fata noastra nu se infatiseaza o serie de obstacole pe care vom fi nevoiti sa le depasim". (Cristina Rosca)

 

Optimismul bancherilor centrali aduce frenezie pe burse

 

Actiunile europene au avansat saptamana trecuta, indicele bursier european Dow Jones Stoxx 600 atingand cel mai ridicat nivel din luna octombrie, dupa ce presedintele bancii centrale americane Ben Bernanke a declarat ca lumea "incepe sa iasa" din recesiune, iar o serie de rapoarte au indicat o imbunatatire a conditiilor economice, scrie Bloomberg.

Indicele Stoxx 600 a avansat cu 2,7%, pana la 234,85 puncte. Date economice publicate saptamana trecuta au indicat o crestere peste asteptari a vanzarilor de locuinte existente in SUA in luna iulie, pana la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape doi ani, in timp ce in Germania increderea investitorilor s-a intarit peste asteptari. Serviciile germane si productia franceza au inregistrat un avans neasteptat in luna august, conform Markit Economics.

"Datele PMI pentru zona euro sunt uimitoare", a declarat Matthias Joerss, din cadrul firmei Sal. Oppenheim. "Ne asteptam la rapoarte foarte bune legate de castiguri pentru trimestrul trei."

Indicele Stoxx 600 a inregistrat o revenire de 49% din 9 martie, in conditiile in care companii din intreaga lume au raportat castiguri peste asteptari, iar investitorii au speculat ca masurile luate de guverne si reducerile de rata a dobanzii vor contribui la scoaterea economiei mondiale din recesiune.

"Dupa ce s-a contractat sever in ultimul an, activitatea economica pare sa-si revina, atat in Statele Unite, cat si peste hotare, iar perspectivele de revenire pe crestere pe termen scurt par solide", a declarat Bernanke.

Indicii nationali de referinta s-au aflat in crestere pe toate cele 18 piete vest-europene saptamana trecuta. Indicele britanic FTSE 100 si indicele german DAX au urcat cu 2,9%. Indicele francez CAC 40 a inregistrat o crestere de 3,5%. Profiturile nete ale companiilor din Europa care au raportat rezultate trimestriale din 8 iulie depasesc estimarile cu 18%, conform datelor Bloomberg.  (Catalina Apostoiu)