Dupa opt luni de recesiune simtita in plin de populatie si companii, coalitia PD-L - PSD produce 32 de masuri anticriza. Cum comentati?

Ziarul Financiar 17.08.2009

Incompetenta in materie de economie a celor doua partide aflate la guvernare - PD-L si PSD - atinge noi cote sub forma unei asa-zise noi liste de masuri anticriza. Din 37 de idei ale PD-L si 24 ale PSD, a rezultat dupa opt luni de mandat un set de 32 de solutii intre care unele promise de la inceputul anului si neaplicate, iar altele aflate la stadiul de "studierea posibilitatilor de creare a unui fond de investitii prin includerea unor participatii ale statului".

Nicio vorba despre costul masurilor respective si eventuale resurse de finantare, cand FMI tocmai a cerut reducerea cheltuielilor publice cu cel putin 1 mld. euro. Complet neserios apare termenul de 1 septembrie avansat de presedintele PSD Mircea Geoana pentru intrarea in vigoare a pachetului inca nedefinivat.

Expertii celor doua partide inca nu au aflat ca veniturile din dobanzi aferente depozitelor constituite de persoanele fizice nu mai sunt impozitate de la inceputul anului, astfel ca eliminarea impozitului este prezentata ca o "noua" solutie anticriza. Politicienii isi atribuie ca idee de iesire din criza si emisiunea de eurobonduri pentru care Finantele se pregatesc deja sa angajeze bancile care sa se ocupe de intermediere. Banii astfel obtinuti ar urma sa mearga exclusiv in investitii, desi aceasta este mai degraba "o figura de stil" atata timp cat deficitul bugetar nu creste din cauza investitiilor prea mari, ci a cheltuielilor cu salarii si pensii neacoperite din veniturile incasate de Finante. Alte idei "valoroase" ar fi sustinerea productiei pentru export sau folosirea scrisorilor de garantie bancara in constructii. Desigur, nu lipseste deja celebra neimpozitare a profitului reinvestit, promisa in cele din urma pentru 1 octombrie, desi nu exista inca baza legala. 

 

Cum creste coalitia veniturile bugetare

 

Consecintele haosului din politica economica a Guvernului