Banca centrala a Germaniei opreste din optimismul privind economia: Sistemul financiar german nu a iesit din criza

Ziarul Financiar 17.08.2009

Presedintele bancii centrale a Germaniei, Axel Weber, a declarat ca este prea devreme pentru a considera ca sistemul financiar german a iesit din criza, bancile urmand sa se confrunte cu o crestere a numarului de companii si persoane fizice care se afla in incapacitate de plata, informeaza AFP.

“Este prea devreme pentru a anunta sfarsitul crizei financiare. Primul val de turbulente, legat de efectele produselor structurale asupra bilanturilor contabile ale bancilor, a trecut. Acum, pericolul vine de pe piata nationala a creditului, unde numarul companiilor si persoanelor fizice aflate in incapacitate de plata va creste”, a afirmat Weber, intr-un articol aparut in Suddeutsche Zeitung. Oficialul este, de asemenea, membru in consiliul guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE).

Germania a reusit sa iasa in al doilea semestru din cea mai severa recesiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial, PIB-ul avansand cu 0,3%.

Referitor la estimarile privind economia, Weber a mentionat ca “Al treilea trimestru va fi, de asemenea, surprinzator”, asteptandu-se totusi ca rata somajului sa ramana ridicata, lucru ce se va reflecta in cheltuielile populatiei.