Verida vinde credite ipotecare in dolari cu dobanda fixa de 10,8%

Autor: Ciprian Valentin Botea 27.07.2009

Verida Credit, o institutie financiara nebancara lansata pe piata locala in iulie anul trecut, vinde un credit ipotecar in dolari cu dobanda de 10,87% pe an si cu o rata fixa pe toata durata contractului.

Pentru un imprumut de 40.000 de euro (aproximativ 56.000 de dolari ) cu scadenta la 30 de ani rata lunara platita de client este de 374 de euro (circa 1.580 de lei), potrivit calculatorului de credit de pe site-ul institutiei.

"Acest produs ofera clientilor protectie impotriva actualei si viitoarei volatilitati a pietelor financiare. In contextul economic actual, posibilitatea de a putea opta pentru un credit pe 30 de ani cu dobanda fixa este o oportunitate imensa", a explicat Carmen Retegan, directorul executiv al Verida Credit, decizia de a lansa acest produs. Spre comparatie, dobanda pe piata interbancara londoneza la dolar pentru maturitatea de trei luni este de 0,5% pe an. 

Noul produs ofera debitorilor posibilitatea de a plati anual, in avans, pana la 5% din valoarea creditului, comisionul perceput de companie in acest caz fiind de 1,5% din soldul imprumutului. Odata cu lansarea noului tip de credit, Verida anticipeaza ca va acorda aproximativ 600 de credite ipotecare pana la sfarsitul lui 2009.

Verida ofera clientilor posibilitatea de a alege intre mai multe sisteme de tarifare a creditului, in functie de gradul de finantare a imobilului si valoarea comisionului de rambursare anticipata. De exemplu, un client care a contractat un credit ipotecar de 60.000 de euro garantand cu un imobil evaluat la 100.000 de euro poate alege optiunea "Nivel de garantare", care ii reduce dobanda cu 0,2% pe toata durata creditului.

Verida Credit este detinuta de Royal Bank of Scotland fondul americane de investitii Rubikon Partners si Citibank. Compania are un capital social de 7 mil. euro si 40 de angajati in cele doua centre pe care le detine la Bucuresti si Iasi.